← Till Tidningen Global
Radar

Separatistledare satta i husarrest i Kashmir

Våldsamma protester skakade staden Srinagar i delstaten Jammu och Kashmir i norra Indien under helgen.

Indiska myndigheter har placerat två separatistledare i Kashmir i husarrest. Protesterna i regionen fortsätter efter helgens oroligheter där sju civilpersoner dödades av indiska säkerhetsstyrkor.

INDIEN Indisk polis och paramilitära styrkor har spärrat av vägar i staden Srinagar i delstaten Jammu och Kashmir i norra Indien. Sju civila dödades under lördagen när indiska styrkor öppnade eld mot människor som deltog i protester i den omstridda regionen. Protesterna utlöstes av en tidigare eldstrid där tre rebeller och en soldat dödades.

På måndagen planerades
en protestmarsch till de indiska styrkornas högkvarter i Srinagar. Men separatistledarna Syed Ali Shah Geelani och Mirwaiz Umar Farooq säger att de har placerats i husarrest för att hindra dem från att leda marschen.

Uppgifterna bekräftas av en anonym högt uppsatt källa inom polisen, enligt Reuters.

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan det brittiska kolonialväldet upphörde 1947. Båda länderna hävdar sin rätt till hela området. Rebellgrupper har under decennier stridit mot indiska trupper, antingen för självständighet eller för ett samgående med Pakistan.

Indiska trupper säger sig ha dödat 242 rebeller i regionen under året. 101 civilpersoner och 82 personer ur de indiska säkerhetsstyrkorna har också dödats, vilket gör 2018 till det blodigaste året i regionen på över ett årtionde.

Jon Lindhe/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV