← Till Tidningen Global
Radar

Mer än en miljon barn undernärda i Sydsudan

FN har kallat situationen i Sydsudan den snabbast växande flyktingkatastrofen sedan folkmordet i Rwanda.

Striderna i Sydsudan har tvingat mer än fyra miljoner människor på flykt. 1,2 miljoner barn lider av allvarlig undernäring – vilket är den högsta siffran sedan konflikten bröt ut. Tusentals barn har också separerats från sina familjer, visar en ny rapport från Unicef.

SYDSUDAN Fem år efter att striderna bröt ut har 15 000 barn separerats från sina föräldrar eller försvunnit i det orosdrabbade landet.

Sydsudan kastades in i en blodig konflikt 2013 med anledning av en maktkamp mellan presidenten Salva Kiir och hans tidigare vicepresident Riek Machar. Tiotusentals människor har dödats, en fjärdedel av befolkningen har tvingats lämna sina hem och ekonomin har kollapsat.

Fyra miljoner människor har drivits på flykt. Sedan 2013 har FN:s barnfond Unicef med sina samarbetspartners lyckats återförena 6 000 barn med sina föräldrar eller vårdnadshavare.

”Varje återförening är ett resultat av månader eller ibland år av arbete med att spåra saknade familjemedlemmar i ett land lika stort som Frankrike, men med endast grundläggande infrastruktur”, säger Leila Pakkala, Unicefs ansvariga för östra och södra Afrika.

Barn som kommit ifrån föräldrarna löper en större risk att utsättas för våld och övergrepp. Även när de återförenats behöver många stöd av hjälporganisationer.

Nyligen slöt den sydsudanesiska regeringen och landets största rebellgrupp ett maktdelningsavtal, vilket inger hopp om att mer humanitär hjälp ska kunna sättas in. Och hjälpen behövs. Enligt Unicef är 1,2 miljoner barn undernärda, vilket är den högsta siffran sedan konflikterna bröt ut. 2,2 miljoner barn går inte i skolan, vilket är den största andelen barn jämfört med något annat land i världen.

Unicef vädjar om 179 miljoner dollar i humanitärt stöd för nästa år för att klara av hjälparbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV