← Till Tidningen Global
Radar

Minst 57 döda i attack inför afghanska val

Massoud Hossaini/AP/TT | En skadad kvinna på en bår efter söndagens dåd.

Minst 57 människor har dödats i en självmordsattack vid ett valcenter i Kabul.
Det är den hittills dödligaste i en rad av attacker inför de planerade afghanska valen.

AFGHANISTAN • Explosionen förstörde bilar och blåste ut fönstren på byggnader runt valcentret. Dödssiffran har stigit kontinuerligt under timmarna efter attacken och myndigheter säger att den kan komma att stiga ytterligare.

Offren köade för att få de id-handlingar som krävs för att få rösta i valen som planerats till den 20 oktober.

Butiksägaren Ali Rasuli stod i kö när det han beskriver som en eldboll exploderade framför honom.
– Jag blev täckt i blod och hade döda kvinnor och barn runt omkring mig, säger 26-åringen till nyhetsbyrån AFP från sjukhussängen.

Runt 7 000 valcenter har upprättats runtom i Afghanistan och regeringen, som står under internationella påtryckningar, uppmanar folket att registrera sig. Valen i oktober gäller både det nationella parlamentet och styren i landets distrikt. Tanken är också att ett presidentval ska hållas nästa år.

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani fördömer självmordsdådet i ett uttalande och säger att den ”inte kan avleda oss från våra mål och försvaga denna demokratiska process”.

Men om inte tillräckligt många medborgare registreras kan valen behöva skjutas upp ännu längre fram.

Attacken är en av åtminstone tre attacker som kopplas till valet sedan den stora registreringsprocessen inleddes den 14 april. Polis och militär har fått i uppdrag att skydda vallokalerna samtidigt som de kämpar mot väpnade grupper som kontrollerar stora delar av landet.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq.