← Till Tidningen Global
Radar

Många skjutna i protester i Nicaragua

Alfredo Zuniga/AP/TT | Våldsamma protester har rasat i Nicaragua i flera dagar.

Mer än 20 människor har dödats under de senaste dagarnas protester mot ett nytt pensionssystem i Nicaragua, rapporterar den lokala människorättsorganisationen Nicaraguas centrum för mänskliga rättigheter.

NICARAGUA • – Det rör sig om mer än 20 döda, men vi arbetar med verifiering eftersom det finns så mycket desinformation, situationen är verkligen allvarlig och bortom våra möjligheter att verifiera, säger organisationens chef Vilma Nuñez.

De omfattande protesterna mot en planerad pensionsreform började i onsdags.

Journalist dödad

Regeringens senaste officiella siffra över antalet döda, som rapporterades i fredags var tio.

Tidigare i helgen rapporterades en journalist ha skjutits till döds av en krypskytt när han filmade sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i staden Bluefields i Nicaragua i helgen.

Fler journalister ska ha frihetsberövats och fått sin utrustning stulen sedan protesterna inleddes. Fyra tv-stationer har tillfälligt stängts ner.
Protesterna är de största sedan Daniel Ortega återkom till makten för elva år sedan.

Överväger att ändra

Demonstranterna är upprörda över att det nya pensionssystemet kräver större inbetalningar från arbetsgivare och arbetstagare samtidigt som det minskar pensionerna med i snitt fem procent.

I ett försök att gjuta olja på vågorna har Ortega sagt i helgen att han överväger att ändra det nya pensionssystemet. I ett tv-sänt tal sade han att reformen inte kommer att införas förrän den första juli, något som innebär att regeringen och den privata sektorn har tid att se över den.

Daniel Ortega var även president i Nicaragua mellan 1985 och 1990.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV