← Till Tidningen Global
Radar

Ja till migrantlag efter 60 timmar

Thibault Camus/AP/TT | En man står bland tälten i ett improviserat migrantläger vid Canal Saint-Denis i Paris.

Röstningen om en ny fransk migrationslag skulle ha hållits i fredags. Mer än 1 000 ändringsförslag och 60 timmars debatt senare har lagen nu godkänts i nationalförsamlingen i Paris. Men den politiska dragkampen är inte över.

FRANKRIKE • Den politiska pärsen har visat på svåra klyftor både inom president Emmanuel Macrons parti LREM och fransk politik i stort.

Röstsiffrorna blev relativt klara 228 för, 139 emot och 24 som avstod. Men motståndarna finns över hela den politiska skalan, även inom LREM.
Det visar sig också i att underhusledamöter hade föreslagit över 1 000 ändringar i lagen, vilket gjorde att den omröstning som först var planerad till i fredags dröjde ända till söndagskvällen.

I stora drag ska det nya systemet korta handläggningstiderna för asylsökande, men öppnar också för hårdare tag från myndigheter i processen. Till exempel ska asylsökande, även barn, som väntar på avvisning kunna låsas in i upp till 90 dygn.

– Inget kan rättfärdiga att man låser in barn, säger Hervé Saulignac, ledamot inom vänstersammanslutningen NG.

Och LREM kan inte andas ut i och med detta. Lagförslaget går nu vidare till senaten, som väntas ta upp det först i juni.