← Till Tidningen Global
Radar

Cyberattacker oroar nordiska ministrar

Jessica Gow/TT | Sveriges utrikesminister Margot Wallström med Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide och bakom Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen med Finlands utrikesminister Timo Soini vid en gemensam pressträff på det nordiska utrikesministermötet i Täby utanför Stockholm.

De nordiska länderna vill samarbeta mer för att möta cyberattacker och påverkansoperationer.
Sverige och Finlands utrikesministrar ser aktivitet från Ryssland som ett stort problem.

SVERIGE • – Det är ju tyvärr erfarenheten så här långt att det är väldigt tydligt att det finns ryska trollfabriker och mycket information som produceras på ryskt håll, säger utrikesminister Margot Wallström (S) efter ett möte med sina kollegor inom ramen för nordiska ministerrådet i Stockholm.

– Det kan ju finnas andra aktörer också, men det här är det som är väl känt redan och ett stort bekymmer. Det är viktigt att se saker för det de är, och våga nämna det.

TT: Kan man påverka Ryssland då?

– Det är svårt, det vet alla. Men vi måste fortsätta att störa deras verksamheter så att de inte får effekt, säger Wallström.

Cybersäkerhet var ett av de mer aktuella ämnena som diskuterades mellan utrikesministrarna.

Wallströms finländska kollega, Timo Soini, redogjorde för sitt lands erfarenheter och att Finland som en konsekvens tillsatt en ambassadör med uppgift att motverka så kallade hybridoperationer. Också Soini pekar ut Ryssland som en stor källa för olika typer av attacker och operationer.

– Det finns flera olika aktörer som är aktiva varje dag och tyvärr är Ryssland en av dessa, säger Timo Soini.

TT: Är Ryssland den största källan?

– Det finns flera aktörer, men det finns bevis för trollfabriker och den typen av aktiviteter, säger Soini och syftar på Ryssland, men framhåller att det inte handlar om endast ett land som sprider felaktig information.

På frågan om han i sina kontakter med Ryssland har fått någon reaktion över att landet pekas ut.

– Jag är rädd för att man inte kommer att få någon att erkänna något alls när det gäller sådana här saker, säger Soini.

Häromdagen gick Storbritannien och USA ut öppet och anklagade ryska aktörer för att ligga bakom attacker mot viktiga system i världen sedan flera år tillbaka, en anklagelse som Ryssland helt väntat avvisat som helt grundlös.