← Till Tidningen Global
Radar

250 fransmän i upprop mot antisemitism

Francois Mori/AP/TT | Skådespelaren Gérard Depardieu är en av undertecknarna till manifestet.

Fler än 250 franska politiker och kändisar har skrivit under ett upprop som fördömer ”den nya antisemitismen” som de anser breder ut sig i Frankrike.

FRANKRIKE • Skaran av undertecknare inkluderar expresidenten Nicolas Sarkozy och skådespelaren Gérard Depardieu och pekar bland annat ut islamistisk extremism som en faktor bakom det utbredda judehatet.

”Vi kräver att kampen mot detta demokratiska misslyckande – antisemitismen – blir en nationell angelägenhet innan det är för sent. Innan Frankrike inte längre är Frankrike”, lyder manifestet, som publiceras i söndagens upplaga av Le Parisien.

I texten nämns morden på elva judar som dödats i olika antisemitiskt motiverade hatbrott sedan 2006. Undertecknarna beskriver utvecklingen som en ”tyst etnisk rensning” påeldad av ökande islamistisk radikalisering i vissa delar av landet. Det senaste exemplet som skakat Frankrike är det tortyrliknande mordet på en 85-årig kvinna i Paris förra månaden. Kvinnan, som överlevde nazisternas förföljelser under andra världskriget, knivhöggs elva gånger innan de två förövarna tände eld på hennes kropp.

Den franske presidenten Emmanuel Macron har lovat att ta krafttag mot antisemitismen.