← Till Tidningen Global
Radar

Uppgifter: FN mörkade om mordutredning

Bertil Ericson / TT | Zaida Catalán.

I fjol mördades den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa.
Nu kommer uppgifter om att FN hade information om att den kongolesiska regeringen kunde vara inblandad i mordet. Men FN:s utredare valde att inte ta med uppgifterna i sin rapport, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

KONGO Zaida Catalán mördades tillsammans med sin amerikanske kollega Michael Sharp och den lokala medhjälparen Betu Shintela i mars 2017.

Myndigheterna har lagt skulden för morden på den lokala milisgruppen Kamuina Nsapu, som har varit inblandade i en väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen. Catalán hade i uppdrag att utreda konflikten.

I en FN-rapport som kom i fjol riktades inga misstankar mot den kongolesiska staten, trots att det i utredningen fanns uppgifter som pekade på att regeringen kunde vara inblandad. Det visar hemligstämplade dokument som Uppdrag Granskning har tagit del av.

Dagen innan mordet hade Catalán och Sharp ett möte med en man som representerade milisen. Mannen talade inte franska utan tolkades av tre personer. Han avrådde från en resa till området, men det översattes med att resvägen var säker. Tolkarna arbetade för Kongos säkerhetstjänst, framgår det i dokumenten.

Zaida Catalán spelade in mötet och dokumenten visar att utredaren Greg Starr hade tillgång till en översättning av inspelningen.

Greg Starr vill inte bli intervjuad av Uppdrag Granskning när han förstår att redaktionen har tillgång till det hemligstämplade materialet.

Ett 20-tal personer har åtalats misstänkta för morden och rättegången pågår för närvarande. FN har tillsatt en ny grupp som ska bistå den kongolesiska mordutredningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV