← Till Tidningen Global
Energi

Nyhetsquiz

De rätta svaren hittar du uppochner underst på sidan. Vänd på skärmen för att läsa 😉

1. Sedan 1975 ockuperar Marocko Västsahara, och en stor del av sahrawierna bor sedan dess i flyktingläger i Algeriet. Vad heter rörelsen som kämpar för Västsaharas befrielse?

1   Swapo
X  Polisario
2   Frelimo

2. I skotska Glasgow spelar fotbollsklubben Celtic, en klubb där många medlemmar stöder irländska nationalister, som vill att Nordirland ska uppgå i en enad irländsk republik. Konflikten på Nordirland, som kallas för The Troubles, eskalerade efter att brittiska soldater skjutit ihjäl 14 människor under en demonstration i Derry på Nordirland 1972. Vad kallas denna händelse?

1  Black Friday
X  Bloody Sunday
2   Ruby Tuesday

3. Och på tal om Celtic, så har Henke Larsson gjort en enastående karriär för denna klubb. Henke Larsson har även för sina talanger att joxa med en trasa förlänats H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band. Och som grädde på moset dubbats till riddare av självaste Queen Elizabeth II! Vilken orden blev han riddare av?

1  Order of the Companions of Honour
X   Brittiska imperieorden
2   Sankt Patriksorden

4. 1968 försökte Valerie Solanas mörda konstnären Andy Warhol, men dessförinnan hann hon skriva SCUM-manifestet, Society for Cutting Up Men. Män framställs där som ”en biologisk olycka” och som varandes ofullständiga kvinnor. Vad var hennes benämning på patriarkatet?

1   Big Daddy
X  Big Man 
2  Big Dick 

5. Längs med Kongofloden utspelar sig en berömd roman, ”Mörkrets hjärta”, författad av Joseph Conrad. Francis Ford Coppola gjorde sedermera en filmatisering av denna bok, som fick titeln ”Apocalypse now”. I vilket krig utspelar sig denna film?

1   Första Kongokriget 
X  Första boerkriget 
2  Vietnamkriget

6. Den kinesiska staden Chengdu vill ersätta stadens gatlampor med en konstgjord måne. En som också ville ha en egen måne var Ted Gärdestad. Med vilken låt vann han svenska Melodifestivalen 1979?

1   Satellit
X  Fångad i en dröm
2  Fångad av en stormvind

7.  Carl Bildt har hörts som vittne i Lundin Oil-utredningen om grovt folkrättsbrott i Sudan, då han tidigare suttit i dess styrelse. Vilket av följande citat har fällts av Carl ”Medium size dog with big dog attitude”  Bildt?

1  ”Någon jävla ordning ska det vara i ett parti!”
X  ”Jag tycker icke att det ankommer på Carl Lidbom att fälla sådana yttranden här. Du ska veta hut när du är här. Punkt!”
2  ”Håll truten på dig!”
3 ”Och att jag i suttit i styrelsen för olika företag som varit verksamma i olika länder i världen är någonting som man måste ha mycket begränsade perspektiv för att se som en belastning”
4  ”Nu tycker jag att vi alla i denna sal gemensamt sjunger We shall overcome”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV