← Till Tidningen Global
Radar

Cannabislegalisering hårt slag mot knarkhundar

Chitose Suzuki/AP/TT | Det är oklart vad som ska hända med en del amerikanska knarkhundar, sedan marijuana legaliserats i flera delstater.

Den utbredande legaliseringen av cannabis i Kanada och delstater i USA gör framtiden oviss för knarkhundar. För många väntar pensionering, andra kan komma att omplaceras. Klart är att framtiden skrivs om för såväl knarkhundar som uppfödare, men kvar finns många frågetecken att räta ut.

KANADA/USA Redan i somras höll kanadensisk polis en avskedsfest för labradorretrievern Luke som till följd av legaliseringen av cannabis den 1 juni entledigades lagom till implementeringen av lagen i oktober. 11-årige Luke rekryterades till den kanadensiska polisen via St. Johns hem för herrelösa hundar och var en av få som klarade den prövande träningen och blev knarkspårare, särskilt cannabis.

Vanligtvis brukar knarkhund och ansvarig polis förbli kvar vid varandras sida även efter pensionen, men i det här fallet blir Luke kvar i St. John och i ett nytt hem då hans ansvarige inom poliskåren, Don Bill, flyttar till kallare breddgrader.

– Nu får Luke möjlighet att göra vad hundar gör bäst, säger Caroline Nadeau, talesperson för Kanadas poliskår, till The Globe and Mail. De får äntligen tid att leka hela dagen.

Svårt lära gamla hundar nya trick

Luke är inte ensam om att byta ut hårt arbete på fält mot en lugnare tillvaro: den nya lagen har redan pensionerat 14 knarkhundar i Kanada och legaliseringen av cannabis i amerikanska delstater som Colorado och Kalifornien gör framtiden oviss för hundratals knarkhundar och hunduppfödare.

Knarkhundar reagerar både på doften av marijuana och ”meth” (kristallmetamfetamin), förklarar polischefen Tommy Klein i staden Rifle, Colorado. Att lära om vältränade knarkhundar rekommenderas heller inte då det kan äventyra rättssäkerheten. Enligt en domstol i Colorado är säkrade spår av knarkhundar inte längre tillräckligt skäl för att godkänna genomsökning av bil utan tillstånd, även om hunden ifråga är tränad att spåra andra droger än marijuana.

Behovet av en ny generation knarkhundar, befriade förmågan att spåra marijuana, har med andra ord blivit ett måste för länder och delstater där cannabis legaliserats men där andra preparat förblir olagliga. Kansas, grannstat till Colorado, har alltjämt cannabisförbud, och här förblir marijuana kvar på uppfödares träningsprogram, dock oklart hur länge.

– Vi studerar vad andra stater gör medan legaliseringen breder ut sig längs USA, säger Chad McCluskey, huvudansvarig för hundutbildningen för Kansas Police Dog Association, till New York Times.

Hundpension – inte okomplicerat

Hundpensionering är emellertid ingen enkel sak, menar polisen Garrett Duncan i Rifle Colorado. Han ansvarar för Jax och Makai, två knarkhundar med rakt motsatta framtider. Jax är tränad på att spåra marijuana och tvingas nu gå i pension. Makai får däremot fortsätta tjänstgöra som knarkhund eftersom han inte är tränad på att spåra marijuana.

– Jax har befunnit sig i en polisbil sedan han bara var några månader gammal, och han gillar verkligen sitt jobb. Han kommer nog bli frustrerad över att bli kvarlämnad hemma, säger Duncan till New York Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV