← Till Tidningen Global
Radar

Urtidsjätte hittad av Uppsalaforskare

Tomasz Sulej/Uppsala universitet | En rekonstruktion av Lisowicias skelett. Arten var stor som en elefant.

URTIDSJÄTTAR Fossil från en tidigare okänd däggdjursliknande reptil, stor som en elefant. Det har forskare vid Uppsala universitet hittat under utgrävningar i Polen.

Arten Lisowicia bojani levde för över 200 miljoner år sedan. Den tillhör en typ av växtätande, däggdjursliknande reptiler kallade dicynodonter, en underart till therapsider som var föregångare till dagens däggdjur. Lisowicia var ungefär 4,5 meter lång, 2,6 meter hög och vägde ungefär 9 ton, vilket är 40 procent större än någon hittills identifierad dicynodont, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

”Lisowicia är den yngsta dicynodonten som hittats och den största landlevande fyrfotingen under trias (252 – 201 miljoner år sedan) som inte var en dinosaurie. Lisowicia är otroligt spännande för den motsäger många av våra hypoteser om däggdjursliknande reptiler under trias när det kommer till storlek, benstruktur och ålder”, skriver Grzegorz Niedzwiedzki, forskare vid Uppsala universitet.

Sedan de första fynden 2005 har över 1 000 ben och benfragment samlats in, inklusive fossil från Lisowicia, i den polska byn Lisowice som fått ge arten dess namn.

Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV