← Till Tidningen Global
Radar

Religionsfriheten hotad i ett av fem länder

Tomas Oneborg/SvD/TT | I nästan 20 procent av världens länder är religiösa minoriteter så utsatta att det strider mot de mänskliga rättigheterna, enligt en rapport från organisationen Aid to the church in need.

Religiösa minoriteter diskrimineras allt mer och i var femte land är religionsfriheten hotad, enligt en ny rapport från den katolska organisationen Aid to the church in need (ACN).

RELIGION – Vi ser en trivialisering av angreppen mot religionsfriheten, säger Marc Fromager från ACN på en presskonferens i Paris, rapporterar AFP.

I nästan 20 procent av världens länder är religiösa minoriteter så utsatta att det strider mot de mänskliga rättigheterna, enligt organisationen. Oftast får offren inte heller hjälp från rättsväsendet.

Förföljelse

– Fientligheten mot religiösa minoriteter har ökat och situationen har blivit så illa att vi kan kalla den våldsam ultranationalism, säger Marc Fromager.

Värst ser det ut i 21 länder med förföljelse av religiösa minoriteter. Rapporten lyfter bland annat fram Niger, Myanmar (Burma), och Kina som exempel. I 17 andra länder förekommer grov diskriminering, bland annat i Algeriet, Turkiet och Ryssland.

Situationen försämras

I hälften av de länder där religionsfriheten är hotad har situationen försämrats. Kina och Indien är bland de länder där situationen har försämrats mest. Läget i Saudiarabien och Eritrea är oförändrat, men mycket allvarligt, enligt ACN.

I vissa länder har situationen för religiösa minoriteter dock förbättrats. Däribland Syrien och Irak, där fler kristna kunnat återvända till sina hem efter att terrorgruppen IS försvagats.

Fakta: ACN:s undersökning om religionsfrihet

Organisationen har granskat situationen för alla religiösa minoriteter i 196 länder.

Perioden som har undersökts är juni 2016 till juni 2018.

I 38 av 196 länder är religionsfriheten hotad. Bland dem finns fyra europeiska länder, Azerbajdzjan, Ryssland, Turkiet och Ukraina.

För Sverige och de flesta europeiska länder beskrivs läget som oförändrat. Men för svensk del nämns risken för ”ökad intolerans mot både majoritets- och minoritetsreligioner”, beroende på bland annat starkare negativa känslor mot invandrare.

Det är fjortonde upplagan av rapporten, som utkommer vartannat år.
Rapporten har gjorts i samarbete med oberoende journalister.

Källa: ACN, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV