← Till Tidningen Global
Radar

Protester mot våld mot kvinnor lyser i orange

Det får vara slut nu. Under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor lyser en rad offentliga byggnader både i Sverige och i andra länder i orange, för att rikta ljuset på våld mot kvinnor. Runt om i världen har kvinnor demonstrerat mot våldet.

VÄRLDEN En rad byggnader lyser i orange runtom i landet – vattentornet Svampen i Örebro, vattenfallen i Norrköping, Gothia Tower i Göteborg, Globen i Stockholm och flera domkyrkor. Syftet är att uppmärksamma våld mot kvinnor, berättar Elisabeth Löfgren, vice ordförande för den svenska FN-kommittén UN Women, som arbetar med jämställdhet.

– Vi jobbar med normer, och synen på våld. Det är mycket via idrottsföreningar, till exempel med Hammarby i Stockholm. Hockeylaget Vita Hästen kommer att spela i orange i kväll, säger hon.

En tredjedel utsatta

Den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor instiftades av FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-Moon 2008. Men fortfarande blir kvinnor i alla länder utsatta.

– En tredjedel av världens alla kvinnor blir fysiskt eller sexuellt utsatta under sin livstid. Dessutom finns nog ett väldigt stort mörkertal. Det här sker i alla länder, och i alla grupper.

I Sverige är det framför allt våld i nära relationer som organisationen vill bekämpa. Det handlar om att synliggöra det som sker och inte sopa det under mattan, förklarar Elisabeth Löfgren.

– Det behövs också mycket mer stöd, så att kvinnor som anmäler våld inte drar tillbaka sina anmälningar.

På flera håll runt om i världen genomfördes manifestationer och demonstrationer för att uppmärksamma dagen.

Kravallpolis i Turkiet

I staden Qamishli i den nordöstra delen av Syrien, invid gränsen till Turkiet, demonstrerade hundratals kurdiska kvinnor.

Flera av dem slog på trummor när de tågade under banderoller, bland annat en med texten ”barnäktenskap är ett brott”. En demonstrant höll upp en skylt med ett foto av en kvinnas ansikte med ett svullet öga.

Manifestationerna har mestadels varit fredliga, men i Istanbul i Turkiet stoppade kravallpolis en demonstration som inte hade tillstånd. När polisen sprutade tårgas svarade demonstranterna med att ropa ”vi kommer inte att tystas”, ”vi är inte rädda” och ”vi kommer inte att lyda”.

I cirka två timmar stod demonstranterna öga mot öga mot poliserna innan protesten upplöstes, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Manifestationer världen över

Under hela veckan har en rad olika aktiviteter hållits för att sätta ljuset på våld mot kvinnor. Runtom i Sverige har seminarier, debatter och andra aktiviteter hållits. På söndagen lyses byggnader runtom i landet att upp i orange.

Några exempel på belysningen är domkyrkor, Globen, Svampen i Örebro och Gothia Tower i Göteborg.

Utomlands har den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor uppmärksammats mer än tidigare år. I exempelvis Paris deltog enligt arrangörerna över 30 000 i vad som kallas för en ”feministisk tsunami”, mot bara ett par tusen förra året. Liknande manifestationer har ägt rum i Rom och Aten.

Bland byggnaderna som belyses utomlands finns Empire State Building i New York, Colosseum i Rom och Eiffeltornet i Paris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV