← Till Tidningen Global
Radar

Ja till EU-vapentester i Norrbotten

Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten | Tidigare övning i Vidsel.

SVERIGE  EU:s försvarssamarbete Pesco utökas med 17 projekt, däribland i form av vapentester i Vidsel i Norrbotten, ett 1 650 kvadratkilometer stort område som världens ledande vapenproducenter frekvent testar drönare, vapensystem och stridsflygplan på.

Pesco, EU:s permanent strukturerade samarbete – gick av stapeln för ett år sedan och har som initial strävan att luckra upp den militära rörligheten mellan EU-länderna. Den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist är nöjd med utvecklingen och berättar inför ett pressuppbåd i Bryssel att inte bara Finland utan även länder i södra Europa visat intresse av att delta i Vidsel-projektet.

Någon gemensam EU-armé som Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel försöker skapa förutsättningar för är däremot inte aktuellt för svenskt vidkommande, enligt Peter Hultqvist, även om Lissabonfördragets artikel 42:2 talar om att en gemensam säkerhets- och försvarspolitik bör rendera i ett gemensamt försvar när stats- och regeringschefer enas kring det.

– Någon gemensam EU-armé har vi inga planer på att stödja från svensk sida. Vi ser försvaret som en nationell angelägenhet, sa försvarsministern efter Pesco-mötet i Bryssel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV