← Till Tidningen Global
Radar

Gripna saudiska aktivister torteras

Bilal Hussein/AP/TT | Lynn Maalouf, som leder Amnesty Internationals granskning av människorättsfrågor i Mellanöstern.

Saudiska aktivister, både män och kvinnor, som frihetsberövats i regimens nedslag mot oppositionella har utsatts för sexuella trakasserier och tortyr under förhör, enligt Amnesty International.

SAUDIARABIEN Enligt människorättsorganisationen har aktivister som hållits fängslade Dhahbanfängelset sedan i maj pryglats och utsatts för eltortyr vid upprepade tillfällen. Några av dem kan varken gå eller stå efter övergreppen, skriver Amnesty i en rapport som bygger på tre separata vittnesmål.

Minst en aktivist tvingades hänga i taket och en kvinna blev utsatt för sexuella trakasserier under förhör där utfrågarna var maskerade.

– Bara några veckor efter det skoningslösa mordet på Jamal Khashoggi visar de här chockerande rapporterna om tortyr, sexuella trakasserier och andra typer av misshandel – om de bekräftas – ytterligare skandalösa brott mot de mänskliga rättigheterna av de saudiska myndigheterna, säger Lynn Maalouf, som leder Amnestys granskning i Mellanöstern.

Hon tillägger att aktivisterna gripits på grund av de uttryckt sina åsikter.
Över tio aktivister greps i maj, anklagade för att underminera säkerheten i landet och för påståenden om att de bistått fiender till Saudiarabien. Några av dem har släppts, men bland andra Aziza al-Yousuf, som är professor emeritus vid Kung Saud-universitetet i Riyad, är fortfarande frihetsberövad.

Parallellt med Amnestys rapport skriver Human Rights Watch i ett uttalande att minst tre kvinnliga saudiska aktivister torterats och utsatts för sexuella trakasserier, enligt organisationens källor.

Myndigheterna har ännu inte kommenterat Amnestys rapport.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV