← Till Tidningen Global
Radar

SS-vakt i tårar vid Förintelserättegång

Guido Kirchner/AP/TT | Den före detta SS-vakten Johann Rehbogen, 94, riskerar fängelse för sin inblandning i Förintelsen.

En före detta SS-vakt som åtalats för sin inblandning i Förintelsen har hörts i domstol, i en av de sista rättegångarna i sitt slag.
Han grät när vittnesmål från överlevare lästes upp, men förnekar brott.

TYSKLAND Mellan juni 1942 och september 1944 var den nu 94-årige Johann Rehbogen vakt i koncentrationslägret Stutthof drygt tre mil från nuvarande Gdansk i Polen. Han har åtalats för medhjälp till mordet på flera hundra av lägrets fångar, varav många var judar och offer i Förintelsen.

Rehbogen, en frånskild trebarnsfar och pensionerad landskapsarkitekt i delstaten Nordrhein-Westfalen, fällde tårar när vittnesmål från Förintelseöverlevare lästes upp under rättegångens inledning i Münster. Men han förnekar brott.

– Jag skäms självklart för att ha varit en del av SS, sade han till rätten men tillade att han inte kände till gaskamrarna eller det systematiska dödandet i Stutthof.

Eftersom Johann Rehbogen var under 21 år när brotten begicks sker rättegången i en ungdomsdomstol. Han riskerar i teorin upp till 15 års fängelse om han fälls. Men med tanke på hans ålder och möjligheter att överklaga är det tveksamt om han någonsin kommer att avtjäna sitt eventuella straff.

– Ett straff skulle vara symboliskt för en så gammal man, men det är viktigt i dessa tider när nationalism och antisemitism är på väg tillbaka, säger Christoph Rücken, advokat som företräder en 85-årig Förintelseöverlevare.

Fakta: Förintelsen

Förintelsen, Nazitysklands massmord 1939–1945, dödades omkring sex miljoner judar, enligt FN. Ungefär hälften av dem ihjälgasades, resten sköts, svalt eller frös ihjäl.

Också fem miljoner icke-judar – polacker, ryssar, romer, homosexuella och mentalsjuka – mördades av nazisterna.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

Källa: Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV