← Till Tidningen Global
Radar

Byar torkar ut av svenskt sparrisbegär

Sedan början av 2000-talet har exporten av sparris från Peru till USA och Europa mer än fördubblats.
Men det växande sparrisbegäret får hela samhällen att torka ut, skriver Dagens Nyheter.

SVERIGE/PERU – Det är krisartat. Människor har inte ens vatten för sina grundläggande behov, säger Malena Wåhlin på organisationen Swedwatch till DN.

Matjättarnas grönsaksimport kräver stora mängder vatten och torrlägger hela byar i Peru, bland annat den så kallade Ica-dalen söder om Lima. Mindre lantbrukare tvingas sälja sin mark när 90 procent av grundvattnet går till grönsaksodlarna, enligt en ny rapport från Swedwatch.

– I de absolut värsta områdena vi besökt har folk tillgång till vatten ett par timmar varannan vecka, säger Wåhlin.

De svenska livsmedelskedjorna som handlar från Ica-dalen är Coop, Axfood och Ica, samt en handfull grossister.

Trots att livsmedelsföretagen känner till problemet – fortsätter de att importera.

– När man som företag köper produkter från ett sådant högriskområde, som är torrt redan från början, blir det ännu viktigare att göra ordentliga riskanalyser. Det har företagen inte gjort trots att de känt till problematiken, säger Wåhlin.

Ica säger till DN att de tar det här på största allvar. Axfood säger att de har antagit ett mål att senast 2020 hitta en metod som utvärderar hur leverantörerna i områden med vattenbrist ska kunna minska sitt avtryck.

Sparrisodlingen i Ica-dalen har grått från att täcka 5 600 hektar 1996 till att nu täcka 15 000 hektar. En sparrisodling kan kräva upp till 15 000 kubikmeter vatten per hektar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV