← Till Tidningen Global
Radar

Sprickan kan inte bli djupare

Anders Wiklund/TT | Centerpartiets ledare Annie Lööf (C) och Moderaternas Ulf Kristersson (M).

De fyra allianspartierna befinner sig i öppen konflikt om inställningen till stöd från Sverigedemokraterna. Enligt statsvetaren Tommy Möller har sprickan inom Alliansen aldrig varit djupare.

SVERIGE I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley ett svar från Moderaterna om hur SD ska ”hanteras” och vad M är beredda att ge SD för deras stöd.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kritiserar Federley i en replik. Han menar att det är viktigt att lita på den egna politikens integritet, och att denna inte vacklar bara genom stöd från SD.

”Vi tänker inte ’hantera’ SD. Vi vill lägga fram Alliansens gemensamma politik i Sveriges riksdag för att pröva vilket stöd den har”, skriver Strömmer.

Röstar nej

Liberalernas partiledare Jan Björklund står samtidigt fast vid beslutet att inte rösta fram en SD-beroende regering, vilket innebär att partiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i den kommande statsministeromröstningen.

I en intervju i Dagens Nyheter hävdar han att samtliga fyra allianspartier bär ansvar för låsningen. Enligt Björklund pressas Ulf Kristersson av sina kommunpolitiker att ta makten med SD:s stöd.

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir statsminister i en alliansregering men statsministeromröstningen på onsdag handlar om Sverigedemokraternas ställning. Med den här högerregeringen som föreslås kommer SD få en väldigt stark politisk makt och det har jag lovat mina väljare att jag inte ska medverka till, säger Björklund till DN.

Partiledaren vänder i stället blicken mot Miljöpartiet, och anser att Alliansen och MP bör ”gå till botten” med möjligheterna att samarbeta. Han öppnar för att ge större eftergifter till partiet än vad Ulf Kristersson gjorde under den första talmansrundans samtal.

Positionera sig

Situationen inom Alliansen är dyster, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Dessa motsättningar inom Alliansen är såpass djupa att det ser mörkt ut för en överskådlig framtid. Sprickan kan inte bli djupare, den är väldigt cementerad, säger han.

Möller tror inte att partierna gett upp tanken på en alliansregering, men att det nu handlar om att positionera sig.

– Man försöker öka pressen inför den kommande omröstningen. För C och L handlar det om att sluta leden och hålla ihop partierna – de är utsatta för hårt tryck från olika håll, inte bara från M. Många tycker att de sviker borgerligheten. Nu försöker man vända problemet, vilket Federleys artikel ger uttryck för, säger Möller.

Olika verklighetsuppfattningar

Enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det just synen på regeringsförutsättningarna som skiljer partierna åt, snarare än sakfrågor.

– Man har helt olika verklighetsuppfattningar och helt olika förväntningar på vad stöd från SD skulle innebära. Det man är oense om är hur hållbar en alliansregering skulle vara, säger hon.

Demker tror inte att det vore svårt för Alliansen att komma överens i sakfrågor om regeringsfrågan löstes.

– Sprickan är djup, men man tycker ju lika i frågor om arbetsmarknad, utbildning, utrikespolitik med mera. Det är inte där problemet ligger. Kan man tråckla sig förbi regeringsbildningen kan man läka rent policymässigt. Men det är ju trots allt en grundfråga vilka maktförhållanden som ska råda, säger hon.

Varken Tommy Möller eller Marie Demker ser någon annan möjlig utgång än att Ulf Kristersson förlorar omröstningen.

– Sannolikheten är överväldigande. Men alla lopp ska köras först, säger Demker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV