← Till Tidningen Global
Energi

Nyhetsquiz

De rätta svaren hittar du uppochner nederst på sidan. Vänd på skärmen för att läsa.

1 Frankrike har stämts i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för brott mot mänskligheten i form av ”atomkolonialism” vid tidigare kärnvapentester i Stilla havet. Äntligen! Eller ”Fuck Chirac” som vi sa medan vi bojkottade franska viner på det glada 90-talet. Den 10 juli 1985 sänktes ett av Greenpeace fartyg som var på väg till Moruroa-atollen för att protestera mot dessa sprängningar. Vad hette fartyget? 
1  Rainbow Warrior
X Andrea Doria
2  Enola Gay

 2 Den annars så populäre Påve Franciscus har nu skitit i det blå skåpet ordentligt. Under en gudstjänst i Vatikanen uttryckte han sin syn på abort. Vad var det han sa? 
1  ”Att avbryta en graviditet är som att likvidera någon. . . att göra sig av med en mänsklig varelse är som att använda sig av en yrkesmördare för att lösa ett problem” 
X  ”Barn är ett folk och de bor i ett främmande land, detta land är ett regn och en pöl”
2  ”Jesus älskar alla barnen. Hallelujah.”

3 Strejkens högsta stadium är generalstrejken; en storstrejk som förlamar hela samhällsproduktionen för kortare eller längre tid. En nyligen genomförd sådan skedde i Palestina i protest mot en nyinstiftad lag som fastslår att Israel är en judisk stat. En annan känd generalstrejk är Storstrejken i Sverige 1909. Vad var det Svenska arbetsgivareföreningen krävde, som startade denna strejk?
1  Lönesänkningar 
X   Nej till åtta timmars arbetsdag 
2   Nej till allmän rösträtt

    

4 Amerikanska myndigheter har nu påbörjat bygget av en 5,4 meter hög mur längs den 320 mil långa gränsen mot Mexiko. Hur mycket pengar har Donald Trump krävt av kongressen för detta bygge?
1   Ingenting. Mexikos nyvalde president Obrador har lovat att betala
X  235 miljarder kronor
2  400 000 euro, vilket motsvarar 40 000 miljarder kronor. Det är väldigt mycket pengar. 

5 Hur många gånger nämndes ordet ”rättvisa” i Sverigedemokraternas första partiprogram 1989?

X  40 000 miljarder gånger. Det är väldigt mycket. 

6 Extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro ser ut att gå mot seger i det brasilianska presidentvalet. Vilket av följande citat har han inte uttalat?
1  ”De gör ingenting. De är inte ens bra för fortplantningen.” (Om en svart bosättning i Brasilien, grundad av slavarna.)
X ”Jag skulle inte våldta dig för du förtjänar det inte.” (I en diskussion med kongressledamoten Maria do Rosario)
2 ”Jag skulle vara oförmögen att älska en homosexuell son … Jag föredrar hellre att min son dör i en olycka än att dyka upp med en mustaschprydd man.” (I en intervju med Playboy Magazine) 
3 ”Diktaturens misstag var att tortera men inte döda.” (Om den tidigare brasilianska militärdiktaturen) 
4 ”Ich bin ein Berliner.” (I ett tal till en något förundrad generalförsamling i FN)

7 Egyptens huvudstad Kairo utsågs nyligen till den sämsta storstaden i världen att vara kvinna i. Hur många procent av egyptens kvinnor säger i en FN-undersökning att de någon gång har trakasserats?
1   59,3 procent
X  79,3 procent
2  99,3 procent