← Till Tidningen Global
Radar

Tusentals dör när antibiotika inte fungerar

Cornelius Poppe/TT | 33 000 européer får varje år sätta livet till på grund av antibiotikaresistens.

Det faktum att antibiotika fungerar allt sämre mot bakterier, så kallad antibiotikaresistens, skördar 33 000 européers liv varje år. Länder i södra Europa är värst drabbade.

MEDICIN Det konstaterar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i en analys, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt analysen, som publiceras i tidskriften The Lancet Infectious Diseases, har effekten av antibiotikaresistens blivit allt tydligare sedan 2007. Problemen har nu även börjat märkas vid användning av de mest kraftfulla läkemedlen, som karbapenemer, skriver EU-myndigheten.

"Oroande"

”Detta är oroande, eftersom dessa antibiotika är de sista behandlingsalternativen som finns tillgängliga. När dessa inte längre är effektiva är det extremt svårt, i många fall omöjligt, att behandla infektioner”, konstaterar ECDC i ett uttalande, uppger New York Times.

Den aktuella analysen fokuserade på fem olika typer av infektioner som orsakas av antibiotikaresistenta bakterier och tre av fyra av dessa sker i sjukhus- eller vårdmiljö. Enligt analysen är omkring 70 procent av de bakterier som kan orsaka infektioner motståndskraftiga (resistenta) mot åtminstone ett antibiotikum som används för att behandla infektioner av dessa bakterier. Till följd av dessa infektioner dör 33 000 människor inom EU varje år.

Mängden riskfaktor

Eftersom utvecklingen av resistens är intimt sammankopplat med mängden antibiotika som används, är problemen större där antibiotika använts mer frikostigt, som i Italien och Grekland, jämfört med länder där förskrivningen varit mer restriktiv, som i Sverige och övriga Norden.

I USA orsakar dessa bakterier runt två miljoner infektioner varje år och antalet dödsfall beräknas till runt 23 000. År 2050 tros tio miljoner människor världen över dö till följd av antibiotikaresistens.

Fakta: Gynnas vid stor användning

Antibiotikaresistens innebär att en mikroorganism, oftast en bakterie, utvecklat motståndskraft mot antibiotika, läkemedel som är bakteriedödande eller hämmar bakteriernas tillväxt.

Hos alla bakterier finns genetiska varianter, varav några är mer motståndskraftiga mot antibiotikans effekter än andra.

Resistens utvecklas när dessa varianter gynnas genom naturligt urval och blir dominerande i bakteriestammen, vilket sker när antibiotika används.
Risken för att resistens uppkommer minskar om antibiotikan inte används i onödan, samt om bakterierna inte utsätts för alltför låga eller kortvariga doser.

Källa: NE

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV