← Till Tidningen Global
Radar

Så kan egyptierna ha byggt pyramiderna

Pyramiderna är några av historiens mest häpnadsväckande konstruktioner och fortfarande är det ett mysterium hur egyptierna bar sig åt för att stapla de massiva stenblocken på varandra. Men nu tror sig arkeologer ha kommit ett steg närmare svaret.

EGYPTEN De ståtliga byggnaderna symboliserar den forntida egyptiska civilisationens välstånd och rikedom. En grupp arkeologer från Frankrike och Storbritannien skulle egentligen dokumentera inskriptionerna vid en pyramid i Hatnub. Men deras uppmärksamhet kom snart att riktas mot något helt annat – pyramidens konstruktion, skriver The Guardian.

Exakt hur egyptierna bar sig åt för att dra upp och stapla de enorma stenblocken på varandra är fortfarande höljt i dunkel. Forskare tror att de använde sig av ramper, men arkeologteamet insåg att dessa var alldeles för branta och vid trappstegen fick de i stället syn på en mängd troliga stolphål.

Kan ha gått snabbare

Upptäckten kan peka mot att egyptierna använde sig av ett system med remskivor, det vill säga att hjul hjälpte till att dra upp stenblock från båda sidor samtidigt som människor hjälpte till uppifrån. I sådana fall kan byggnadsarbetet ha gått mycket fortare än vad forskare tidigare har trott, enligt Roland Enmarch som är senior lektor i egyptologi vid University of Liverpool och som projektleder arkeologerna.

– Systemet som vi har upptäckt tillåter fler människor att utöva kraft på en och samma gång, vilket skulle kunna betyda att man hade tillgång till mer kraft och därför kunde flytta blocken snabbare, säger han till The Guardian.

Cirka 4 500 år gammal

Enligt arkeologernas studier av pyramidinskriptionerna ska byggnaden ha rests under samma period som den välkända Cheopspyramiden på Gizaplatån, för omkring 4 500 år sedan. Huruvida teorin om ett remskivesystem stämmer beror på om tekniken användes i Egypten vid den tiden, enligt Enmarch.

Upptäckten gjordes i september och tanken är att resultaten ska publiceras i en rapport inom en snar framtid.

Fakta: Pyramiderna i Egypten

Egyptens pyramider symboliserar den forntida egyptiska civilisationens välstånd och rikedom. Ända sedan antiken har dess konstruktion varit föremål för såväl matematiska beräkningar som mystiska spekulationer.

Pyramiderna av kalksten började uppföras under det så kallade Gamla riket, mellan 2 665 och 2 155 år före Kristus. Det äldsta bevarade exemplaret är den 60 meter höga trappstegspyramiden i Sakkara medan de mest berömda uppfördes vid Giza utanför Kairo under den fjärde dynastin för ca 4 500 år sedan. Cheops pyramid är den största av alla – med en höjd av 146,5 meter. De äldsta pyramiderna saknar dekor medan de senare är försedda med pyramidtexter.

Pyramiderna resta under Mellersta riket, mellan 2 061 och 1 650 år före Kristus byggdes av lera med kalkstensplattor på fasaden.

Källa: Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV