← Till Tidningen Global
Radar

Maktskifte närmar sig i Kuba

Alejandro Ernesto/AP/TT | Kubas vicepresident Miguel Díaz-Canel, som väntas efterträda Raúl Castro.

Ett maktskifte närmar sig på Kuba.
Landets vicepresident Miguel Díaz-Canel har föreslagits som efterträdare till den avgående presidenten Raúl Castro.

KUBA • Under två dagar träffas Kubas nationalförsamling. Mötet äger rum på en konferensanläggning i utkanten av huvudstaden Havanna. Det 605 man starka parlamentet är i praktiken en marionettförsamling under kommunistpartiet, och har som främsta uppgift att formellt godkänna regeringens olika förslag.

Nationalförsamlingen har föreslagit att Miguel Díaz-Canel ska ta över presidentämbetet efter 86-årige Raúl Castro, som i sin tur tog över efter sin bror Fidel Castro 2008. Väljs Díaz-Canel – som är den ende kandidaten – blir han den förste kubanske statschefen som inte bär namnet Castro på över 40 år.

Den 57-årige ingenjören anses vara teknikvänlig och relativt liberal i sociala frågor. Men han tros vara försiktig till en början och befästa stödet bland den äldre generationen i partiet trots unga kubaners längtan efter en snabb förändring. Díaz-Canel lär inte utmana det enpartisystem som råder i kommuniststaten.

– Kuba förändras, men jag förväntar mig inga dramatiska förändringar så länge som revolutionsledarna fortsätter att sitta på centrala poster i regeringen, säger den amerikanske demokratiske senatsledamoten Patrick Leahy, som har träffat både Castro och Díaz-Canel.

Politiska bedömare tror att Miguel Díaz-Canel kommer att söka Castros godkännande vid stora strategiska beslut, till exempel Kubas relationer till USA.

– Castro kommer att vara kvar som den ultimata politiska medlaren till 2021 och kanske längre än så, säger Nicholas Watson vid konsultbolaget Teneo Intelligence.

Fakta: Kommunistisk enpartistat

Kuba är en kommunistisk enpartistat, vars politiska liv domineras av veteraner från revolutionen 1958–1959. Författningen från 1976 slår fast att Kubas kommunistparti (Partido Comunista de Cuba, PCC), ska spela den ledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier är tillåtna.

Kommunistpartiet kontrollerar alla styrande organ från regeringen ned till kommunfullmäktige. Sedan 1992 hålls allmänna val till parlamentet, nationalförsamlingen, till provinsförsamlingar och kommunalfullmäktige, men alla kandidater måste på förhand godkännas av partiet.

Val till nationalförsamlingen hålls vart femte år. Den möts två gånger om året under ett par dagar för att klubba igenom regeringens lagförslag. Den har också i uppgift att utse de 31 ledamöterna i statsrådet där den verkliga makten ligger.

Statsrådets ordförande är statschef, regeringschef samt överbefälhavare.
Fram till 2006 var Fidel Castro ordförande i statsrådet, men lämnade då av hälsoskäl över makten till sin bror Raúl Castro.

Fidel Castro tog makten 1959 efter ett treårigt gerillakrig och var fram till 1976 landets premiärminister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV