← Till Tidningen Global
Energi

Jorden runt med Torbjørn C Pedersen

Torbjørn C Pedersen påbörjade i oktober 2013 en Jorden runt-resa. Målet är att besöka alla världens länder innan han återvänder hem till Danmark. Efter att  ha åkt med lastbåt från Nuweibaa i Egypten är han nu Jordanien.
Idag är det 1645:e dagen på resan, och Torbjørn befinner sig i Amman.

Vägen mot Döda havet tog mig till slottet Shobak som har en lång och imponerande historia. Gick neråt 375 steg in i en spännande hemlig passage som leder till en underjordisk källa. Efter ett äventyr av mörker, damm och sten kom man till slut upp till ytan via en stege utanför slottet, bredvid vägen till staden Shobak. Lysande!

Döda havet är fantastiskt med många spektakulära vyer och mycket höga temperaturer. Samtidigt så drar sig Döda havet tillbaka så snabbt att t-shirts med Döda havet-motiv som säljs är hopplöst föråldrade. Jag såg en t-shirt: ”Den lägsta punkten på jorden – 390 meter under havsytan”.

I verkligheten ligger ytan nu på – 430 meter, eller lägre!

Jag har läst att det beror på industrierna i södra änden av Döda havet, som tillsammans med vatten som avleds från kanalerna för jordbruket gör att mindre vatten når Döda havet.
På vägen tillbaka mot Amman gjorde jag ett stopp på berget Nebo där Moses sägs ha dött. Hur som helst är det fantastiska vyer däruppifrån.

Amman är en riktigt gammal huvudstad och citadellet, som är byggt på en av stadens ursprungliga sju kullar, exemplifierar verkligen ordet gammalt.

Citadellet anses vara en viktig plats eftersom den har haft en lång historia av ockupation av många stora civilisationer. De flesta av de byggnader som fortfarande är synliga på platsen är från de romerska och bysantinska rikenas tid och från Umayyad-kalifatet. Arkeologer har till och med funnit tecken på ockupation sedan den neolitiska perioden, den yngre stenåldern, år 10200 före Kristus!

Om du har ett jordanskt pass är entrén gratis, men oavsett vem du är eller vad du gillar tror jag citadellet har något för dig!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV