← Till Tidningen Global
Radar

Färre avrättade i världen under förra året

Aaron Favila/AP Photo/TT | Protest mot dödsstraff i Manilla, Filippinerna, 2017.

Färre människor avrättades under förra året jämfört med föregående två år. Det uppger Amnesty International i en ny rapport, som lyfter fram utvecklingen i södra Afrika som särskilt positiv.

DÖDSSTRAFF • I sin årliga rapport om hur världens länder tillämpar dödstraffet påpekar Amnesty att Guinea blivit det 20:e landet i Afrika söder om Sahara som helt avskaffat dödstraffet.

– När nu 20 länder i Afrika söder om Sahara har avskaffat dödsstraffet för alla brott är det hög tid att resten av världen följer deras väg och förpassar detta motbjudande straff till historieböckerna, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten avrättades minst 993 människor i 23 olika länder under förra året. Det är en kraftig minskning jämfört med 2015, då antalet kända avrättningar nådde en topp och minst 1 634 människor blev avrättade.

Totalt avkunnades 2 591 dödsdomar under förra året, vilket även det var en klar minskning jämfört med föregående år.

Siffrorna inkluderar dock inte de tusentals avrättningar som genomfördes i Kina, ett land där genomförda avrättningar klassas som statshemligheter.

Vid sidan av Guinea avskaffade även Mongoliet dödsstraffet under förra året, vilket innebär att sammanlagt 106 länder i världen numera helt har avskaffat detta straff. Enligt rapporten är det dock bara 23 länder i världen som genomför avrättningar, samma antal som förra året.

Enligt Amnesty genomfördes flest avrättningar i världen under förra året i Kina, följt av Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan.

Organisationen har dokumenterat flera fall där människor dömts till döden efter att ha erkänt brott under tortyr eller misshandel i Bahrain, Kina, Iran, Irak och Saudiarabien.

Minst 21 919 personer uppges sitta i dödsceller och vänta på avrättning, och Amnesty menar att det krävs nya ansträngningar för att bekämpa dödsstraffet.

– Under de senaste 40 åren har vi sett en stor positiv global förändring i fråga om dödsstraffet, men det behövs fler åtgärder för att stoppa den fruktansvärda praktiken med statliga dödanden. Dödsstraffet är ett symptom på en våldskultur, inte en lösning, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV