← Till Tidningen Global
Radar

Australien vill stoppa barnhemsturism

Heng Sinith/TT | En grupp barn i den kambodjanska provinsen Siem Reap.

Australien vill sätta stopp för så kallad barnhemsturism i Sydostasien, där turister som vill göra gott i själva verket deltar i människohandel.

AUSTRALIEN • Barn i länder som Kambodja tas från sina hem och sätts på barnhem för att locka donationer och stöd från volontärer från Australien, säger stora välgörenhetsorganisationer som Lumos, som arbetar för att hjälpa barn på barnhem.

FN och ideella grupper, inklusive organisationen Rädda Barnen, har varnat för barnhemsturism, som anses vara en form av modernt slaveri.

Australierna är ett av de länder vars folk ger mest pengar till den här typen av barnhem, och vill nu minska efterfrågan på dessa institutioner från turister.

– Vi har skapat problemet i regionen, så nu måste vi arbeta med andra länder för att fixa det, säger den australiska senatorn Linda Reynolds.

– Vi måste vara en del i lösningen, och vi kan inte vänta, säger hon.

Reynolds kallar fenomenet för ”2000-talets perfekta bluff” och säger att människor får en ”sockerkick” av att göra gott och dela det på sociala medier.

Australien väntas godkänna hårda nya lagar mot slaveri i år och lagstiftare trycker på för att barnhemsturism ska inkluderas, enligt Reynolds.

Förra månaden lanserade regeringen i Australien en kampanj för att avskräcka medborgare från att åka till barnhem i utlandet och delta i kortsiktigt volontärarbete som inte kräver någon utbildning.

– Våra volontärer, många unga och studenter, deltar oavsiktligt i människohandel. De betalar upp till 2 000 dollar (motsvarande drygt 13 000 svenska kronor) för att göra det, sade Australiens utrikesminister Julie Bishop.

– Familjer ger upp sina barn och de blir turistattraktioner. Vi vill inte bidra till barns elände i regionen, sade hon.

Antalet barnhem i Kambodja – ett av de länder där fenomenet är störst – ökar snabbt, även om de flesta barn som bor på hemmen har minst en förälder, enligt FN.

Förra året gjorde Kambodja tillslag mot falska institutioner för att få bukt med problemet.

Minst åtta miljoner barn bor på barnhem och andra institutioner runt om i världen, men fyra av fem har minst en levande förälder, enligt välgörenhetsorganisationen Lumos.

– Det är definitivt möjligt att lösa detta eftersom efterfrågan har skapats av människor som i själva verket försöker göra något bra. Vi måste bara omdirigera den energin, säger Georgette Mulheir, chef för Lumos.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV