← Till Tidningen Global
Radar

Saudiarabien grillas av FN:s människorättsråd

Amr Nabil/AP/TT | Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi har satt Saudiarabien under stor internationell press. Mitt under stormen är det kungadömets tur att granskas av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

 SAUDIARABIEN  Den saudiska delegationen ska lämna en egen redogörelse för hur landet levt upp till sina människorättsförpliktelser – och svara på frågor från andra länder.

Rättighetsgrupper trycker på för att omvärlden ska passa på att ställa Saudiarabien mot väggen.

”FN:s medlemsländer måste bryta sin öronbedövande tystnad om Saudiarabien och göra sin plikt att syna grymheten i kungadömet för att försöka förhindra ytterligare skändliga människorättsbrott i landet och i Jemen”, skriver Amnesty Internationals Mellanösternchef Samah Hadid i ett uttalande.

Det var för drygt en månad sedan som Khashoggi försvann sedan han gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Enligt turkiska utredare ströps han till döds varpå hans kropp styckades. Måndagens utfrågning i Genève lär också fokusera på kriget i Jemen där den saudiskledda militäralliansen fått skarp kritik för sina bombangrepp som vid flera tillfällen dödat en rad civila.

Flera länder har på förhand lämnat in listor på de frågor man planerar att ställa. Sverige ska bland annat ställa frågan: ”Vilka åtgärder kommer att vidtas för att förbättra respekten för yttrandefrihet och säkerheten för journalister i Kungadömet Saudiarabien?”

Samtliga 193 av FN:s medlemsländer genomgår en allmän landgranskning (universal periodic review) i människorättsrådet ungefär vart fjärde år.

Fakta: FN:s råd för mänskliga rättigheter

FN:s råd för mänskliga rättigheter bildades 2006 och ersatte den tidigare människorättskommissionen.

Rådet har sitt säte i Genève. Det är ett mellanstatligt organ inom FN-systemet som ansvarar för att stärka främjandet och skyddet av de mänskliga rättigheterna globalt samt lyfta fram brott mott de mänskliga rättigheterna.
Rådet har 47 medlemmar som väljs av FN:s generalförsamling på treårsperioder.

Rådet har brottats med trovärdighetsproblem sedan det bildades 2006. De 47 medlemmarna sitter i treårsperioder. När Kina, Ryssland, Saudiarabien och Kuba – som alla kritiserats skarpt av människorättsorganisationer – valdes in samtidigt 2013 var det många som protesterade.
Rådets medlemmar har också tampats med att hitta samsyn i frågor som kvinnors rättigheter, religionsfrihet och samkönade äktenskap.
USA beslutade i juni att lämna rådet.

Källa: Unric, TT