← Till Tidningen Global
Radar

Iran slår tillbaka mot nya USA-sanktioner

Vahid Salemi/AP/TT | Demonstranter utanför USA:s ambassad i Teheran protesterar mot de nya sanktioner som USA infört mot Iran.

USA återupptar nya, hårdare sanktioner riktade mot Irans olje- och finanssektor i vad som kallas de tuffaste sanktionerna någonsin. Irans president Hassan Rohani säger att landet står inför en krigssituation – och drar igång en stor militärövning.

IRAN/USA Både armén och elitstyrkan Revolutionsgarde deltar i flygvapnets tvådagarsövning i norr, rapporterar nyhetsbyrån AP på Twitter.

De nya sanktionerna är ett konkret resultat av den amerikanske presidenten Donald Trumps kontroversiella beslut i maj att överge kärnavtalet med Iran.

De kommer direkt att påverka företag från andra länder som gör affärer med Iran. USA:s utrikesminister Mike Pompeo bekräftade att sanktionerna börjar gälla midnatt mot måndag. Han kallade dem de tuffaste sanktionerna någonsin och sade även att det han kallar terrorregimen i Teheran måsta ändra sitt sätt.

Irans president Hassan Rohani svarade i ett tv-sänt tal på måndagen. Han sade då att landet kommer att bryta mot USA:s nya, hårdare sanktioner och fortsätta sälja olja.

– Jag tillkännager att vi stolt kommer bryta Amerikas illegala, orättfärdiga sanktioner eftersom de strider mot internationella föreskrifter, sade Rohani.

– Vi är i ett ekonomiskt krig mot en mobbande stormakt. Jag tror inte att någon i hela USA:s historia har trätt in i Vita huset som är så mycket emot internationella lagar och bestämmelser, sade han och syftade på Donald Trump.