← Till Tidningen Global
Radar

Hot tvingar hädelsefrikänd kvinna gömma sig

 Muhammad Sajjad /AP/TTEn anhängare till de ultra-reaktionära islamister som har protesterat mot att en dödsdömd kristen kvinna frikändes från brottet hädelse tidigare i veckan.

Maken till den kristna pakistanska kvinna som tidigare i veckan frikändes från brottet hädelse och därmed undkom dödstraff är orolig för sin hustrus säkerhet. Och kvinnans advokat har flytt Pakistan efter att ha hotats livet.

PAKISTAN Asia Bibi dömdes till döden 2010 för hädelse eller blasfemi som brottet också kallas. I onsdags frikändes Asia Bibi till slut och försattes på fri fot.

Men frikännandet drog i gång en våg av protester från ultra-reaktionära islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan fram till fredags då en överenskommelse träffades med islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik som bland annat innebär att Bibi inte tillåts lämna landet. I avtalet förklarade regeringen också att man inte kommer att motsätta sig att den frikännande domen överklagas.

Domen överklagad

Överenskommelsen fick stopp på protesterna, men resulterade också i ett överklagande av domen till högsta domstolen.

Asia Bibis make Ashiq Masih säger att domstolen var ”mycket modig” som frikände hans fru men betonar samtidigt att regeringen aldrig borde ha givit vika för dem som protesterade mot frikännandet.

Situationen är just nu väldigt farlig för oss. Vi har inget säkerhetsskydd, säger Masis i en intervju med tysk radio.

På lördagsmorgonen flydde Bibis advokat Saiful Mulook – han som fick henne frikänd – Pakistan efter att ha mottagit dödshot.

I ett meddelande till nyhetsbyrån Reuters skriver Mulook via appen Whatsapp att han rest utomlands för att ”helt enkelt rädda mig själv från att utsättas från en arg mobb” och för att han är orolig för sin familjs säkerhet.

Samma vattenskål

Anklagelserna mot flerbarnsmamman Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans när det utbröt uppståndelse över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna, eftersom det inte passade sig att ”en kristen kvinna smutsade ned deras vatten”.

”Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Muhammed för er?”, ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen.

Hon åtalades för att ha skymfat islams profet Muhammed, och dömdes året efter till döden.

AP Photo | Asia Bibi
AP Photo | Asia Bibi.

Fakta: Pakistan och religion

Närmare en tredjedel av Pakistans befolkning beräknas troget följa islams föreskrifter.

En stor majoritet är sunniter. En minoritet på omkring 20 procent tillhör islams andra huvudfåra, shia. Rivaliteten mellan sunni och shia har lett till en blodig konflikt mellan extrema rörelser.

En rad paragrafer i den pakistanska brottsbalken förbjuder beteenden och uttalanden som kan anses kränka islam, Koranen eller profeten Muhammed. Med hänvisning till dessa så kallade hädelselagar har medlemmar av religiösa minoriteter, i bland på tvivelaktiga grunder, fängslats och även dömts till döden. Ledande människorättsorganisationer anser att lagarna uppmuntrar till falskt angiveri av personliga eller politiska skäl.

I landet finns även små grupper av hinduer, kristna, buddister och parser. De religiösa minoriteterna, som totalt utgör cirka tre procent av befolkningen, utsätts ofta för diskriminerande behandling och öppet våld.

Källa: Landguiden