← Till Tidningen Global
Radar

Feministisk strategi styr Kanadas utvecklingspolitik

Adrian Wyld/The Canadian Press via AP/TT | Kanadas utvecklingsminister Marie-Claude Bibeau.

Kanada har lanserat en feministisk utvecklingspolitik, delvis efter svensk förebild. Landets regering säger sig vara beredd att ta en ledande roll i det globala jämställdhetsarbetet.

KANADA Kanada är världens femte största givare av utvecklingsbistånd till FN och har beslutat att bidra med 142 miljoner dollar till FN:s befolkningsfond, UNFPA, som inte längre kommer att få pengar från USA. President Donald Trump anklagar organisationen för att stödja och bidra till påtvingade aborter.

Kanada är också ett av de länder som gått in med extra pengar till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, efter att USA avbrutit allt stöd.

Kanadas utvecklingsminister Marie-Claude Bibeau säger att landet har beslutat sig för att gå i täten i arbetet för att stärka det globala stödet för flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.

Nyligen stod Kanada värd för en FN-konferens om befolkningsfrågor och ska även arrangera en stor kvinnokonferens i Vancouver nästa år.

– För att Kanadas engagemang ska bli varaktigt krävs ett fortsatt stöd till kvinnorättsaktivister och människorättsaktivister som arbetar tillsammans med beslutsfattare på alla politiska nivåer för att skapa och skydda lagar, politikområden och program som värnar om dessa rättigheter, säger Sandeep Prasad från organisationen Action Canada for Sexual Health and Rights.
Marie-Claude Bibeau är en stark förespråkare för ökad utvecklingsfinansiering.

– Kanada kommer att fortsätta vara en varm förespråkare av att uppnå de målsättningar som antogs vid den stora befolkningskonferensen i Kairo 1994, om bland annat reproduktiva och sexuella rättigheter. Jag är stolt över att kunna säga att sedan vi lanserade vår feministiska utvecklingspolitik i juni 2017 har 93 procent av vårt humanitära bistånd något inslag av att stärka kvinnors ställning eller sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Vid ett toppmöte i juni för G7-länderna, världens största ekonomier, meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att man kommer att avsätta 3,8 miljarder kanadensiska dollar för att förbättra tillgången till utbildning för flickor och kvinnor i kriser och konflikter runt om i världen.