← Till Tidningen Global
Radar

Brutal tiggeriliga avslöjad i Spanien

Alvaro Barrientos/ TT | Spansk polis har avslöjat ett tiggerinätverk där flera rumäner, varav många med handikapp, förts till Spanien där de tvingats tigga – ofta utklädda till mimare eller statyer.

Spansk polis har avslöjat ett tiggerinätverk där flera rumäner, varav många med handikapp, förts till Spanien där de tvingats tigga – ofta utklädda till mimare eller statyer.

SPANIEN  Polisen har gripit tre misstänkta medlemmar i traffickingnätverket, inklusive den trolige ledaren. Samtidigt befriades tio människor som hållits fångna av ligan. Av de tio var sex kvinnor och flera av dem har tvingats till prostitution enligt polisen i den nordvästliga provinsen Galicien där tillslaget ägde rum.

Ligan rekryterade sina offer i Rumänien och lovade dem jobb inom den spanska servicesektorn, enligt polisen, men när de väl var i landet tvingades de att tigga på gatorna i Santiago de Compostela, ofta på knä eller klädda som mänskliga statyer eller mimare – oavsett vilket väder det var.

Nätverkets medlemmar ”hotade sina offer och tvingade dem att tigga och de var särskilt våldsamma när något av offren var sjukt och inte kunde gå ut och tigga”, skriver polisen i ett uttalande.

Gruppen ska enligt utredningen ha riktat sig på ”sårbara” personer i Rumänien, ”flera med någon form av funktionsnedsättning för att de skulle vara mer lönsamma som tiggare”.

Ligan ska också ha tagit alla pengar som offren tiggde ihop, och tvingat dem att bo i trånga och smutsiga boenden i grannstaden A Coruña.