← Till Tidningen Global
Radar

Återvinning räcker inte för att rädda haven

Jennifer Lavers/AP/TT | FN uppskattar att cirka åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år.

Det räcker inte med att vi blir bättre på att återvinna och sopsortera – företag måste producera mindre plast överlag, varnar miljöorganisationen Oceana inför den internationella konferensen ”Our oceans”.

MILJÖ Om de (länderna och företagen) endast lovar att göra återvinningsbara förpackningar och uppmuntrar till återvinning, så gör de inte det de bör göra, säger miljöorganisationens vd Andrew Sharpless till nyhetsbyrån EFE.

Under en presskonferens dagen före toppmötet kräver Sharpless att den privata sektorn börjar använda material som ”inte tar 1 000 år att bryta ner och är giftiga”.

FN uppskattar att
cirka åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år. Samtidigt ökar produktionen av plast med ungefär fyra procent årligen – vilket innebär en fördubbling om 10 eller 15 år, säger Sharpless.

Sedan konferensen ”Our oceans” för första gången ägde rum 2014 har de deltagande länderna nått 663 åtaganden, varav 206 har genomförts hittills, enligt det indonesiska ministeriet som i år står som värd för konferensen.

Flera statschefer, ministrar, delegater och organisationer är inbjudna. På agendan står bland annat diskussioner om hållbart fiske, föroreningar i haven, sjösäkerhet och klimatförändringar.

Så sent som i veckan röstade EU-parlamentet för ett förbud för en lång rad engångsprodukter i plast, som sugrör och bestick. Parlamentet vill att listan även utökas med sanitetsprodukter i engångsplast.