← Till Tidningen Global
Radar

Kiribati sätter press på Australien i klimatfrågan

Brak Free/Flickr | Protest  på Kiribati 2016.

FN:s senaste klimatrapport understryker vikten av kollektiva och globala beslut. För Stillahavsregionen innebär de stigande havsnivåerna redan politiska utmaningar och den regionala stormakten Australien pressas för att göra mer i klimatfrågan.

KIRIBATI/AUSTRALIEN Australiens ställning i Stillahavsregionen står på spel om landet inte tar klimatfrågan på allvar. Det anser Kiribatis före detta president Anote Tong och under de senaste åren pådrivare för politiska allianser och beslut som rör de stigande havsnivåerna och ett globalt mot kolgruvor i Australien.

”Medan min önation sjunker sitter Australien bredvid och tittar på”, skrev Anote Tong i en svavelosande artikel för The Guardian nyligen.

Artikeln skrevs i kölvattnet av FN:s senaste klimatrapport som svart på vitt konstaterade, än en gång, att 1,5 graders uppvärmning kommer att skriva om mänsklighetens livsvillkor på jorden – 2 grader vore en global huvudtackling. Och en av de största törnarna väntar invånare i Stilla havets önationer.

”Hela vår nation ligger bara två meter ovanför havet, och rapporten visar att skillnaden mellan 1,5 och 2 graders skillnad är flera centimeter i fråga om höjda havsnivåer”, skrev Tong och tillade att ”varje millimeter räknas”.

Australien ser sig snart omsprungna av Kina i fråga om investeringar och närvaro i Stillahavsregionen, där även militär upptrappning sker i allt större skala, och Anote Tongs senaste avfyrade salva mot den nya regeringen i Canberra har inte mottagits med några leenden. I samband med FN-rapporten meddelade även landets vice-premiärminister Michael McCormack att Australien inte kommer att förändra några politiska riktlinjer ”för något slags rapport”.

Australiens miljöminister Melissa Price hamnade nyligen i blåsväder i samband med ett slumpmässigt möte med Anote Tong på en restaurang i Canberra. Enligt flera vittnen ska Price ha sagt till Tong, på plats i Australien som klimatlobbyist, att hon mycket väl ”visste varför du är här”.

– Det är för pengarna. För Stillahavsregionen handlar det alltid om pengar. Jag har checkhäftet här, hur mycket vill du ha? ska miljöminister Price ha sagt, uttalanden som hon själv tillbakavisar men som flera högt uppsatta statstjänstemän bekräftar till ”150 procent”.

Sagt eller inte så väntar ändå en verklighet bortom Canberra krogmiljö. I den är Kiribatis läge akut och önationens politiker står i slutändan handfallna och utelämnade åt världssamfundets kollektiva agerande i klimatfrågan.

Klimatflyktingar är en
växande skara människor världen över, och många kiribatibor har tvingats lämna sina hem för andra håll i världen som – i alla fall just nu – inte hotas av några stigande havsnivåer.

– När länder i regionen gör olämpliga saker, som driver igenom kupper, utesluts de ur regionala beslutsfattande organ … Men när du tror att någon förstör din framtid och ditt hem, vad borde du göra då? frågar sig Anote Tong i en intervju med The Guardian.