← Till Tidningen Global
Radar

Elpåfösare till Kinas läger för uigurer

CCTV via AP Video/TT | Ett läger i Xinjiang visas upp i Kinas statliga medier.

Vakter i de enorma interneringslägren för uigurer i Kina beväpnas med elpistoler och tårgas – med order om att hålla kontroll som i fängelser.
I statlig tv visas entusiastiska elever som lär sig mandarin och folkdans.

KINA Upp emot en miljon personer från muslimska minoritetsgrupper uppges ha placerats i lägren i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina. Det som kommunistregimen har beskrivit som gratis yrkesutbildningsläger har av en kritisk omvärld beskrivits som politiska indoktrineringsprogram.

Lägren omges av taggtråd, övervakas med hjälp av värmekameror och vakter utrustas med mängder av vapen, visar runt 1 500 myndighetsdokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Lägren ska ”lära ut som en skola, förvaltas som militären och försvaras som ett fängelse”, vilket Kommunistpartiets partisekreterare i Xinjiang förmedlar i ett av dokumenten.

Ska "bryta ursprung"

Tidigare i år köpte en av prefekturerna i Xinjiang 2 768 polisbatonger, 1 367 handklovar, 550 elpåfösare för boskap och 2 792 burkar med pepparsprej.

Det är en av åtskilliga beställningar som lagts hos de lokala myndigheterna.
Andra beställningar innefattar bland annat särskilda stolar för att hålla fast personer vid förhör, spikbatonger och avlyssningsutrustning. Därtill har man köpt in hundratusentals språkläroböcker och runt 11 000 par skor.

För att de intagna ska bli bättre kinesiska medborgare måste lägren i första hand ”bryta deras släktband, bryta deras rötter, bryta deras kontakter och bryta deras ursprung”, lyder ett dokument.

Över 180 läger

Totalt handlar det om minst 181 läger, där ett stort antal byggdes under förra året. Ett av dem visades upp i Kinas statliga television förra veckan och där påstods att deltagandet var frivilligt, varpå man visade upp ”elever” i matchande uniformer som lär sig mandarin och folkdans och utför sysslor som stickning och bakning.

Kinesiska myndigheter motiverar åtgärderna med att man bekämpar separatism och terrorism. Vid en presskonferens säger Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement, att hon tvivlar på att AFP:s rapportering stämmer och uppmanar nyhetsbyråns reporter att ta del av kinesiska statsmedier.

I lägren sitter framför allt uigurer, men också andra muslimska minoritetsgrupper som tillsammans utgör en stor del av befolkningen i nordvästra Kina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV