← Till Tidningen Global
Radar

De slåss om makten i Brasilien

Eraldo Peres/AP/TT | Jair Bolsonaro, Socialliberala partiets kandidat i söndagens brasilianska presidentval.

En hårdför högerman mot Lula da Silvas kronprins. Här är kandidaterna i söndagens presidentval i Brasilien – ett land där politikerföraktet sjuder, polariseringen är enorm och folket längtar efter förändring.

Bolsonaro kandiderar för Socialliberala partiet (PSL), vars politik dock snarare kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en välmående förort till Rio de Janeiro. Har en bakgrund som militär.

63-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under valkampanjen och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985 samt hotat att följa USA:s exempel och dra sig ur Parisavtalet.

Trots det har Bolsonaro – som ibland beskrivs som Brasiliens svar på USA:s Donald Trump – seglat upp som valfavorit. Förklaringarna är flera. Han har tagit strid mot den utbredda korruptionen och lovat att ta i med hårdhandskarna mot den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, vilket är välkommet då ekonomin är på dekis. Han är inte perfekt – men han erbjuder något nytt i ett land som längtar efter reformer och förändring, resonerar en del av hans anhängare.

Bolsonaro fick flest röster i presidentvalets första omgång och är segertippad i söndagens avgörande omgång. Han har fått sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Leo Correa/AP/TT | Fernando Haddad, Arbetarpartiets kandidat i söndagens brasilianska presidentval
Leo Correa/AP/TT | Fernando Haddad, Arbetarpartiets kandidat i söndagens brasilianska presidentval.

Fernando Haddad, 55

Haddad kandiderar för Arbetarpartiet (PT), som har haft makten i Brasilien under stora delar av tiden efter militärdiktaturen, med presidenter som Luiz Inácio ”Lula” da Silva och Dilma Rousseff. Själv har Haddad en bakgrund som borgmästare i sin hemstad São Paulo 2013–2016, och före det som utbildningsminister.

55-åringen lanserade sin kandidatur då det stod klart att Lula da Silva – en av Brasiliens populäraste politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet, eftersom han sitter i fängelse för korruption. Lulas stöd har varit både en draghjälp och en black om foten för Haddad, då många även hyser stark motvilja mot den tidigare presidenten, vars rykte solkats ned av muthärvor. Att kandidera för det parti som styrt under landets djupaste recession och största korruptionsskandal har inte direkt lyft Haddads popularitet.

Haddad har gått till val på att skrota den åtstramningspolitik som införts av Michel Temers konservativa regering, samt att genomföra stora offentliga investeringar för att få fart på ekonomin. Han lovar också skattesänkningar för låginkomsttagare och skattehöjningar för rika. Haddad har beskyllt medierna för att sprida ”fejkade nyheter” och lögner om honom och Arbetarpartiet. Anklagelser som har tilltagit i styrka i takt med att Bolsonaros stöd har ökat, enligt nyhetsbyrån AFP.

Haddad ligger efter Bolsonaro i mätningarna, men har knappat in något den senaste veckan.

Pontus Ahlkvist/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV