← Till Tidningen Global
Radar

Tusentals migranter tågar vidare mot USA

Oliver de Ros/AP/TTTvå barn från Honduras leker vid tågspåren invid gränsen mellan Guatemala och Mexiko, i Ciudad Hidalgo, på lördagen.

De har tillryggalagt mil efter mil, och korsat två landgränser.
Nu fortsätter tusentals centralamerikaner vandra mot USA för att söka skydd från sin våldsamma och fattiga vardag.

HONDURAS Mexikanska myndigheter har försökt stoppa migranterna från att ta sig över gränsen från Guatemala. Bland annat sattes kravallpolis in för att blockera gränsövergången vid bron över floden Suchiate.

Men de stod handfallna när många valde att ta sig över floden med flottar, eller genom att simma.

"Kan inte ta sig fram"

Drygt 5 000 människor övernattade i tre läger i den mexikanska gränsstaden Ciudad Hidalgo, medan ytterligare 2 000 slog läger utomhus på torget, uppger den lokala räddningstjänstens chef Gerardo Hernandez.

– Det är verkligen fullt. Man kan inte ens ta sig fram där, det är så mycket folk, säger han till Reuters, och påpekar att allt än så länge gått fredligt till.

Den mexikanska regeringen talar dock om att endast omkring 900 migranter tagit sig över gränsen illegalt och att drygt 600 fått tillstånd att komma in i landet. Skillnaden i antal kan bero på att många migranter som bott och arbetat vid gränsen valt att ansluta sig till gruppen eftersom det är säkrare att resa tillsammans. Så skedde till exempel i våras, då en liknande migrantkaravan passerade.

Vidare mot USA

Federal polis uppskattade att 3 000 migranter under söndagen vandrade vidare mot USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s utsända. De började sin långa vandring från den våldshärjade staden San Pedro Sula i Honduras i förra helgen.

USA:s president Donald Trump har pressat både Honduras, Guatemala och Mexiko att stoppa migranterna. Under söndagen tog han på nytt till orda på Twitter:

”Stora insatser görs för att stoppa vågen av illegala invandrare från att korsa vår södra gräns”, skriver presidenten.

Fakta: Fattigdom och kriminalitet

Tiotusentals människor har lämnat Guatemala, El Salvador och Honduras under de senaste åren. Förutom fattigdom är det utbredda våldet och gängkriminaliteten – regionen har en av de högsta mordfrekvenserna i världen – huvudanledningar till flykten.

Av Honduras befolkning lever 68 procent i fattigdom, enligt statistik från FN. Honduras är ett av världens våldsammaste länder. Mycket av våldet kommer från gängrivalitet och droghandel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV