← Till Tidningen Global
Radar

Påstås ljuga om rumäner

JANERIK HENRIKSSON / TT | Göteborgs Räddningsmission ifrågasätter uttalanden som den nationelle samordnaren gjort om rumäner.

Människor svälter inte i Rumänien, hävdar Claes Ling-Vannerus.
Nu får den nationelle samordnaren för arbetet med utsatta EU-medborgare skarp kritik för sitt uttalande.

SVERIGE I en debattartikel på Aftonbladet skriver två chefer för Göteborgs Räddningsmission att Ling-Vannerus ger en förskönad bild av rumänernas situation i hemlandet. De påstår att han ljuger.

”Vi har också varit där och sett undernärda bebisar, barn som sover ute och magra mammor, som med en utsträckt hand, ber om något att äta utanför matbutikerna”, skriver de.

– Den bild vi har är inte att folk svälter i Rumänien. Det finns ett skyddsnät, sade Ling-Vannerus till TT i en intervju den 9 oktober.

Samordnaren påstod också att lägsta nivån på a-kassan ligger runt 4 000 svenska kronor och familjer kan få barnbidrag och socialbidrag.

Men enligt författarna till debattartikeln har de med en a-kassakalkylator räknat ut att arbetslöshetsstödet ligger på 375 lei, motsvarande 843 svenska kronor i månaden. Detta baserat på en minimilön på 1 900 rumänska lei. ”Och det förutsätter att man betalat in till a-kassan, vilket inte många med minimilön unnar sig”, skriver de.

Samtidigt ligger socialbidragsnivån på 318 kronor, enligt Göteborgs Räddningsmission.

”Det är allvarligt att en företrädare för Sveriges regering, som borde jobba för att underlätta för utsatta EU-medborgare, i stället sprider en falsk och förskönande bild av situationen i deras hemland.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV