← Till Tidningen Global
Radar

Rädda Barnen kritiserar återvändarprocess

Stina Stjernkvist/TT | Ensamkommande demonstrerade i somras utanför riksdagen för att få stanna i Sverige.

Barn och unga som återvänder till Afghanistan från Europa får inte tillräckligt stöd och löper stor risk att utsättas för våld i hemlandet, varnar organisationen Rädda Barnen i en ny rapport.

SVERIGE Rädda Barnen har under våren 2018 intervjuat barn och unga som återvänt till Afghanistan från Europa samt föräldrar, övriga vårdnadshavare och andra aktörer i Afghanistan.

Enligt hjälporganisationen fick barnen lite eller inget stöd vid ankomsten i Afghanistan. Uppemot tre fjärdedelar av de 53 barn som svarade uppger att de inte känt sig säkra under återvändarprocessen och fler än hälften säger att de utsatts för våld och tvång. 45 av de intervjuade barnen hade gått i skola i Europa, men det var bara 16 som gjorde det i Afghanistan.

Tio barn uppger att försök hade gjorts för att rekrytera dem för att begå våldshandlingar. Flera av barnen säger att de kommer att försöka lämna landet igen.

Rädda Barnen poängterar också att många av barnen är födda utanför Afghanistan och aldrig har varit i landet innan de skickats dit.

”Europeiska stater överger sitt ansvar att erbjuda barn och unga som flytt en långsiktig lösning där deras grundläggande rättigheter tillgodoses. Europa upphör att skydda och stötta mycket utsatta barn och unga i princip så fort de sätter fot på afghansk mark. De lämnas i en mycket farlig miljö med ett minimalt stöd”, säger Ola Mattsson, Rädda Barnens Sverigechef, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV