← Till Tidningen Global
Radar

Klimatförändringar kan leda till ölbrist

Petr David Josek/AP Photo/TT | Bryggarmästare synar ett glas Budejovicky Budvar.

Extrema väder i klimatförändringars spår kan slå mot kornproduktionen, vilket i sin tur kan få priser att stegra och öl att bli en lyxvara som bara de allra rikaste har råd med. Allt enligt en ny forskningsrapport publicerad i tidskriften Nature Plants.

KLIMAT Minskade koldioxidutsläpp kan inte bara värma upp planeten och orsaka massdöd: den kan även minska en tredjedel av världens ölkonsumtion. Värst ser prognosen ut i några av den alkoholhaltiga dryckens allra heligaste hörn: Tjeckien, Belgien och, inte minst, Irland.

– Framtidens klimat och prisförutsättningar kan placera öl som en lyxvara för miljontals människor världen över, säger Steven Davis, professor vid University of California, och en av rapportförfattarna, till UCI News.

Att behöva betala lite mer för en stor stark förefaller ändå vara en tämligen liten uppoffring med tanke på att jorden står inför livshotande konsekvenser i klimatförändringarnas spår, tillägger Davis.

”Lite mer” i prisväg innebär enligt forskarteamets ”värsta scenario”-tabell en hel del i det här fallet. Med hjälp av uppskattningar av morgondagens förmodade produktionsnedgång av korn och allt svårhanterbara väderleksförhållanden under återstoden av 2000-talet kan Polen komma att drabbas av ölpriser som är 377 procent högre än i dag, åtföljda av Tjeckiens 143 procent och Kanadas 133.

– Om du fortfarande vill ta dig några pints medan du ser på fotboll är åtgärder mot klimatförändringar enda vägen att gå. Det är rapportens huvudbudskap, säger en annan rapportförfattare, Dabo Guan, professor vid University of East Anglia, till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV