← Till Tidningen Global
Radar

Honduraner vandrar vidare mot USA

Moises Castillo/AP/TT | Migranter från Honduras har fått tillfälligt skydd i Guatemala på sin väg mot USA.

Tusentals honduranska migranter fortsätter sin marsch norrut mot USA, i trots mot USA:s president Donald Trump som har hotat att stoppa bistånd till länder som låter dem passera.

HONDURAS/USA Donald Trump säger att republikanska politiker måste ta med de ”svaga och otidsenliga” immigrationslagarna i sina kampanjer inför mellanårsvalet i november.

Med tusentals människor från södra sidan gränsen som går obehindrat mot vårt land som en stor karavan är det svårt att fatta att Demokraterna inte kommer att godkänna lagar som ska skydda vårt land, säger Trump.

Runt 1 000 honduraner
har fått skydd i ett härbärge som satts upp av kyrkan i Guatemalas huvudstad Guatemala City.

Det här är början på en lavin som kommer, för vi kan inte längre stå ut med så mycket våld, säger Denis Contreras, som flytt Honduras med sin syster och två syskonbarn.

Contreras säger att det inte är aktuellt att vända tillbaka. Deras plan är att samla krafter och fortsätta mot den mexikanska gränsen.

Honduranska människorättsobservatoriet har uttryckt ”stark oro” över att journalisten Bartolo Fuentes, som har organiserat den så kallade migrantkaravanen, har frihetsberövats i Guatemala.

Guatemalas president Jimmy Morales
uppger att landet arbetar med människorättsorganisationer för att ge migranterna mat och skydd. Han varnar samtidigt att många riskerar att råka ut för människosmugglare.

Honduras är ett av världens våldsammaste länder. Mycket av våldet kommer från gängrivalitet och droghandel.

68 procent av landets befolkning lever i fattigdom, enligt statistik från FN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV