← Till Tidningen Global
Radar

Stoppar oljeledningen med miniatyrhus

Foto: Tiny House Warriors | Tiny House Warriors utanför Blue River.

Trans Mountain Pipeline är ett Kanadensiskt projekt för att transportera olja till kusten och därmed delta för första gången på den internationella marknaden. Oljeledningen, som kommer att gå från Edmonton till Vancouver, möter likväl starkt motstånd från missnöjda invånare i British Columbia – inklusive en grupp som heter Tiny House Warriors.

KANADA Kanada har en av världens största oljereservoarer, men har hittills bara haft oljeledning till en kund: USA – som köper kanadensisk olja med 40 procents rabatt. För att delta i den internationella marknaden och säljer olja till fullt pris, vill den kanadensiska regeringen bygga en oljeledning från inlandsprovinsen Alberta till Vancouver på västkusten.

Skattebetalarnas pengar

Det amerikanska oljebolaget Kinder Morgan har under flera år projekterat för denna nya linje, men drog sig ur  2018, på grund av det starka motståndet från invånarna i British Columbia, B.C. De var också bekymrade för förlorade intäkter på grund av lägre oljepriser. Trudeau, en statschef som ursprungligen förde en kampanj för ett grönare Kanada, undertecknade under sommaren ett avtal om att köpa projektet från Kinder Morgan för skattebetalarnas pengar – något många i B.C. motsätter sig.

– B.C. tjänar ingenting på oljeledningen, men vi kommer att sitta med all risk för oljeutsläpp – förklarar Eion Finn, forskare och politisk rådgivare i West Vancouver. Tillsammans med fullmäktige i kuststaden försöker han stoppa projektet, som kan medföra ”katastrofala konsekvenser” om något går fel – enligt Finn. Forskaren är bland annat bekymrad för en ökad trafik av supertankers i infarten till Vancouver om linjen byggs.

– Om en supertanker får en läcka, kan vi eventuellt få ett spill på 62 000 ton tjärsand-olja. Det kommer att döda allt levande i vattnet i infarten och i de omgivande områdena. Konsekvenserna för turismen och fastighetspriserna är inte något som vi kan leva med. Lyckligtvis satte den federala domstolen ett tillfälligt stopp för projektet nu i augusti – och det var mycket tack vare motståndet från urbefolkningen – säger forskaren.

Okonventionell krigare

500 kilometer av den nya oljeledningen kommer att gå genom det ursprungliga hemlandet till Secwepemc -folket. En grupp av Secwepemcer som kallar sig ”Tiny House Warriors” strider en okonventionell kamp mot utvecklingen – i form av miniatyrhus på hjul som de sätter i små, mobila byar längs sträckan oljeledningen skall gå. 

– Syftet är att blockera linjen, för att visa att vi är här, och för att informera folk om vad vi kämpar för, säger ledaren för huskrigarna, Kanahus Manuel.
Byn består nu av fyra miniatyrhus som står utanför staden Blue River, alldeles intill en framtida plats för arbetare som kommer att bygga linjen när den är godkänd. Huskrigarna planerar att bygga tio hus och slå läger på flera olika ställen längs den planlagda oljeledningen.

– Secwepemcerna har aldrig överlåtit marken till regeringen, och vi accepterar inte att den smutsiga oljan skall gå genom vårt hemland. Vårt folk lever fortfarande av naturen, som vi har alltid gjort. Vi har mycket arbetslöshet och fattigdom, och därför är det viktigt för oss att kunna fiska lax i älvarna och bedriva jakt i skogarna. Linjen kommer att passera 700 floder, och en enda läcka kan förstöra hela ekosystemet.

Klimatkontroversiell olja

Petroleumsproduktet som utvinns från oljesand kallas ”bitumen” – en tjock råolja som kräver utspädning med bensen innan den kan transporteras. Vid ett läckage kommer bitumen att sjunka till botten av floder eller havet, vilket gör rensning svårare än vid ett konventionellt oljeutsläpp. Extraktion av bitumen är också kontroversiell för klimatet, och innebär stora utsläpp av kol och tungmetaller, samt hög energi- och vattenförbrukning.

Livet som huskrigare är hektiskt och oförutsägbart. Innan byn kom till Blue River var den placerad i Clearwater.

– Vi protesterade fredfullt mot linjen och höll traditionella tatuerings-seanser för infödda kvinnor. Så småningom kom polisen och ville kasta ut oss. Jag greps, och resten av krigarna blev utvisadeSedan dess är vi här och kämpar mot fler övertramp från den vita mannen.

Både Tiny House Warriors och politikerna i West Vancouver argumenterar mot de lokala konsekvenserna när de försöker stoppa utbyggnaden av Trans Mountain Pipeline, men oljesand har också internationella konsekvenser för klimatet och miljön.

– Albertas 170 miljarder fat olja skulle egenhändigt ha dödat Parisavtalet – för att inte tala om bitumens höga svavelhalt – vilket är orsaken till att denna typ av olja blir förbjuden att användas i sjöfart från 2020, förklarar Eion Finn i Vancouver.

Med Kanadas ekonomiska underskott och möjligheten att sälja olja till högre pris, är det lätt att förstå myndigheternas och Trudeaus önskan om att godkänna projektet, men konsekvenserna för miljön – både lokalt och internationellt – är oacceptabla för de som måste leva med risken. Många kritiserar Kanadas vilja att utvinna förorenande råolja i en tid när man borde söka sig bort från fossila bränslen, men dagens situation är trots allt en konsekvens av världens ständiga behov av olja.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV