← Till Tidningen Global
Radar

Över 20 döda i attentat mot afghanskt valmöte

Rahmat Gul/AP/TT | Valaffischer i Afghanistans huvudstad Kabul.

Minst 22 personer har dödats i ett bombattentat mot ett valmöte i Afghanistan, uppger myndigheter för afghanska mediebolaget Tolo News. Ytterligare över trettio personer skadades i dådet, det senaste i en rad attacker inför det afghanska parlamentsvalet nästa helg.

AFGHANISTAN Attentatet inträffade i provinsen Takhar, i nordöstra delen av det krigshärjade landet, under ett kampanjmöte med den kvinnliga parlamentskandidaten Nazifa Yousefibek. Hon ska inte ha skadats i bombdådet, uppger myndigheterna för nyhetsbyrån AFP.

Bomben ska ha placerats på en motorcykel och sprängdes bakom det tält Yousefibek höll mötet.

Inledningsvis rapporterade polisen att 14 dödsoffer krävts. Men provinsguvernörens talesperson Mohammad Jawad Hejri uppgav senare under dagen att antalet dödsoffer stigit till 22, skriver det afghanska mediebolaget Tolo News. Två av de döda tillhörde de afghanska säkerhetsstyrkorna, enligt polisen.

Minst 36 personer skadades i dådet, uppger myndigheterna för Tolo News.
Ingen grupp har tagit på sig attentatet, men liknande dåd inträffar återkommande i landet, där talibanrörelsen för en väpnad kamp mot centralstyret i Kabul. Senast i fredags uppmanade talibanerna politiker att dra tillbaka sina kandidaturer till valet, som man ser som en del i en amerikansk konspiration.

Minst nio kandidater har hittills dödats inför parlamentsvalet, i vilket över 2 500 personer ställt upp.

Utöver talibanrörelsen genomför extremistgruppen IS regelbundet attentat mot civila och mot regeringsmål.

Fakta: Valet i Afghanistan

Runt 5 000 valcenter upprättas runtom i Afghanistan inför valet. Regeringen, som står under internationella påtryckningar, uppmanar folket att registrera sig och att skaffa sig de id-handlingar som krävs för att få rösta i valen.

Omkring 54 000 soldater kommer att bevaka vallokalerna under val dagen.
Valen som ska hållas den 20 oktober gäller både det nationella parlamentet och styren i landets distrikt. Tanken är också att ett presidentval ska hållas nästa år.

Källor: AFP, Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV