← Till Tidningen Global
Radar

Nepal vill bekämpa kvinnovåld med porrförbud

Niranjan Shrestha/AP/TT  | Nepalesiska kvinnor demonstrerar mot våld mot kvinnor.

24 000 porrsajter har förbjudits i Nepal. Det vulgära innehållet förstör den sociala harmonin och uppmanar till sexuellt våld, menar regeringen. Men kvinnorättsaktivister ser förbudet som felriktat – och mobiliserar nu på nätet.

NEPAL Förbudet mot porr har införts efter allt mer högljudda protester mot landets regering, som anklagas för att inte ta itu med det sexuella våldet i Nepal.

Flera brutala attacker har skakat om landet på Himalayas sydsluttning.

Stora demonstrationer bröt ut efter det att den 13-åriga flickan Nirmala Pant brutalt våldtogs och mördades i juli. Flera polismän har stängts av efter misstankar om att de ska ha förstört bevismaterial för att skydda förövarna. En människa dog och ett tiotal skadades i protesterna. Några månader senare våldtogs och ströps en tioårig flicka, enligt den amerikanska tidningen The Washington Post.

Inte effektivt

Än så länge har porrförbudet dock inte blidkat kritikerna.

Kvinnorättsaktivisten Mahna Ansari menar att regeringen missar målet och blundar för verkligheten.

– Det här är inte lösningen på problemet med sexuellt våld och våldtäkt, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

I stället borde regeringen, enligt Mahna Ansari, fokusera på hur rättsystemet ser ut och göra det lättare för kvinnor som anmäler våld och våldtäkter att få upprättelse.

Nepalesiskt #metoo

Efter mordet på Nirmala Pant har hashtaggarna #JusticeForNirmala och #RageAgainstRape, där sexuellt våld diskuteras och kvinnor delar med sig av egna erfarenheter, dykt upp i sociala medier. Och nu växer även #metooNepal.

Men det är inte enbart på nätet som förändringen märks. De senaste tio åren har antalet anmälningar om våldtäkt och våldtäktsförsök ökat med omkring 300 procent. Aktivister menar att ökningen beror på att fler vågar anmäla, men anser också att mörkertalet fortfarande är stort.

Efter mordet på Nirmala Pant har anmälningstakten ökat ytterligare. På bara två månader har polisen registrerat 479 anmälningar, vilket enligt AFP är mer än 2008 och 2009 tillsammans.

Fakta: Nepal

Nepal är till ytan en tredjedel så stort som Sverige och har omkring 29 miljoner invånare (2016). Nepal ligger på Himalayas sydsluttning, inklämt mellan de stora nationerna Kina och Indien. Världens högsta berg Mount Everest finns på gränsen till Tibet.

Huvudstaden Katmandu hade omkring 1,2 miljoner invånare enligt en FN-beräkning från 2015.

I slutet av 2017 genomfördes allmänna val i Nepal för första gången sedan landet fått en ny författning knappt två år tidigare. Segrare blev maoistpartiet CPN-MC och det kommunistiska UML som tillsammans bildade en vänsterregering.

Källa: Landguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV