← Till Tidningen Global
Radar

Maktskifte i turistparadiset

Maldivernas nyvalde president Ibrahim Mohamed Solih hoppade högst i presidentvalet.

Oppositionsledaren Ibrahim Mohamed Solih tog hem segern i presidentvalet i Maldiverna i september. Nu är alla inställda på en fredlig överlämning av makten, säger Ali Naseer Mohamed, Maldivernas FN-ambassadör.

MALDIVERNA Ali Naseer Mohamed talade inför FN:s generalförsamling den 1 oktober och sade att den 23 september när presidentvalet hölls var ”ett ögonblick som gör varje maldivier stolt över hur långt vi har kommit och de fantastiska framsteg som landet har gjort”.

Den 29 september meddelande landets valmyndighet att Ibrahim Mohamed Solih, från Maldivernas demokratiska parti, tagit hem segern och besegrat den sittande presidenten Abdulla Yameen.

Abdulla Yameen hade försökt fördröja redovisningen av valresultatet.
– Den allt snabbare och pågående demokratiprocessen sker parallellt med snabbare tillväxt och social och ekonomisk utveckling, sade Ali Naseer Mohamed.

Valet ägde rum efter en stormig period när Abdulla Yameen utropat ett undantagstillstånd under vilket han slog ner hårt mot sina kritiker. Den tidigare presidenten Maumoon Abdul Gayoom och Högsta domstolens överdomare greps bland annat, anklagade för förräderi. Även Ibrahim Mohamed Solih och många andra oppositionsledare sattes bakom lås och bom. När Indien ställde krav på demokratiska processer började president Abdulla Yameen vända sig till Kina och Pakistan i stället.

Till skillnad från 2017 fick inte klimatförändringarna något större utrymme i Maldivernas representants tal inför generalförsamlingen. Förra året beskrevs klimatförändringarna som ett allvarligt hot mot landets existens på grund av de stigande havsnivåerna.

FN-ambassadören framhöll att FN ska vara den plats där ”den sammanlagda kraften av många idéer, av många lösningar och många röster frodas för att kunna bekämpa klimatförändringarna, förstörelse av haven, fattigdom, utslagning och diskriminering”.

– För de små östaterna under utveckling, som Maldiverna, kommer FN alltid vara en oumbärlig partner när det handlar om att bygga upp vår nationella motståndskraft. FN är avgörande för att ge oss en plats och en röst i den globala debatten. För att FN ska fortsätta att vara relevant krävs att alla – från de största till de minsta – bidrar, sade han.

Ali Naseer Mohamed talade stolt om framstegen i landet med att bekämpa fattigdom.

– Från att ha varit ett av de fattigaste länderna i världen vid självständigheten 1965 till att ha blivit ett övre medelinkomstland i dag, det är en riktig framgångssaga, sade han.

Maldiverna är numera det rikaste landet per capita i Sydasien.

– Vi har i det närmaste hundraprocentig läs- och skrivkunnighet och tillgång till vaccinationer samt den lägsta spädbarnsdödligheten och mödradödligheten i vår region. Landet har utrotat sjukdomar som polio, mässling och malaria, även om nya icke-smittsamma sjukdomar har blivit nya utmaningar, sade han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV