← Till Tidningen Global
Radar

Hård strid på kniven väntar i Brasilien

Jair Bolsonaro gör tummen upp efter den första omgången i det brasilianska presidentvalet.

Militärdiktaturen var av godo, fula kvinnor förtjänar inte att våldtas och hellre en död son än en homosexuell. Trots kontroversiella uttalanden är stödet för Jair Bolsonaro starkt. Men frågan är om missnöjesrösterna räcker när hans motståndare manar till enad front för att rädda Brasiliens demokrati.

BRASILIEN Han har skapat rubriker och orsakat stort rabalder under sin presidentvalskampanj som har genomsyrats av kvinnofientliga, rasistiska och homofoba tirader. Men i stället för att ligga honom i fatet har det snarast gynnat högerkandidaten Jair Bolsonaro – som har vunnit många röster till följd av ett stort och pyrande folkligt missnöje över det politiska etablissemanget. Han har på ett skickligt sätt lyckats framställa sig själv som en ”outsider” som ska rensa upp i träsket trots att han själv har varit politiker länge.

– Bolsonaro har dessutom fått sympatier efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september. Och efter framgångarna i söndagens första omgång i Brasiliens presidentval lovade han under måndagen att hålla fast vid sin hårdföra linje och inte bli en kandidat som förespråkar fred och kärlek.

Bolsonaro är en typisk protestkandidat som många har röstat på enbart för att de är så missnöjda med Brasiliens situation och det politiska etablissemanget, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Ny omgång

Men än är slaget inte vunnet för Bolsonaro, som fick 46 procent av rösterna i den första valomgången. För att vinna hade det krävts över 50 procent. I den andra valomgången om drygt tre veckor ställs han nu mot Arbetarpartiets Fernando Haddad, som fick 29 procent av rösterna.

– Nu handlar allting om hur pass stort politiskt stöd Haddad kan lyckas uppbringa inför den andra valomgången, säger Uggla.

Eftersom valdeltagandet redan i den första omgången var så högt handlar kampen om nya röster främst om att locka över väljare från andra partier.

Haddad måste således bygga ihop en politisk storkoalition för att ha en chans att vinna.

Politikerförakt

– Paradoxen ligger i att ett sådant koalitionsbyggande, som har varit mycket vanligt i brasiliansk politik, samtidigt riskerar att spä på politikerföraktet ytterligare, säger Uggla och fortsätter:

– Det är just det som är Bolsonaros tillgång, nämligen hans antietablissemangsbudskap om att politikerna är korrupta och sitter i knät på varandra medan han framställer sig själv som ett kristligt och auktoritärt alternativ.

Liksom många anhängare till Donald Trump i USA och brexit i Europa längtar Bolsonaros väljare alltså efter förändring. Men även Haddad är på uppåtgående. Han var för bara några månader sedan nästan okänd, då Arbetarpartiet hade honom som vicekandidat bakom den oerhört populäre expresidenten Lula da Silva. Men försöken att få den mygeldömde Lula att kandidera från fängelset misslyckades och Haddad uppgraderades till presidentkandidat. Därefter har han fått allt starkare stöd.

Enad front

Efter den första omgången låter Haddad hälsa att själva demokratin är hotad av Bolsonaro och han vädjar därför till utslagna kandidater att bilda enad front. Förutsättningarna för det beskrivs av brasiliansk expertis som ganska goda, i och med att högermannen är så omstridd, vilket bäddar för en jämn andra valomgång den 28 oktober.

Å andra sidan saknar Haddad Lulas lyskraft. Och exemplet från förra gången den forne presidenten utsåg en protegé förskräcker i viss mån – Dilma Rousseff tog över efter Lula 2011, men fick inte alls en lika framgångsrik presidenttid. För två år sedan avsattes hon genom riksrätt.

Fakta: Bolsonaro och Haddad

Jair Bolsonaro – Socialliberala partiet (PSL).
Den 63-årige högerledaren har jämförts med USA:s president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet, om än som en anonym medlem av deputeradekammaren, en av kongressens två kammare.

Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmätningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandskarna mot mutkulturen och den växande kriminaliteten i största allmänhet.

Bolsonaro har italienska och tyska rötter, är född i São Paulo, men bor i den välbeställda Rio-förorten Barra da Tijuca. Han är gift för tredje gången och har fem barn.

Fernando Haddad – Arbetarpartiet (PT).
När det stod klart att den före detta presidenten Lula da Silva – Brasiliens populäraste politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han sitter i fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpartiets kandidat.
Haddad har arbetat i finansbranschen, men varit politiker större delen av sitt yrkesliv. 2005 till 2012 var han utbildningsminister under presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff.

55-årige Haddad är från São Paulo, Sydamerikas största stad och Brasiliens ekonomiska huvudstad, där han var borgmästare 2013–2016. Föräldrarna hade en bakgrund i Libanon. Haddad är gift och har två barn.

Fakta: Jair Bolsonaros värsta grodor

Presidentkandidaten Jair Bolsonaro har fällt en hel del kontroversiella uttalanden. Här är några av dem.

”Diktaturregimens misstag var att tortera men inte döda.”
Sagt i en intervju för radiostationen Jovem pan i juni 2016.

”Vi ska skjuta PT:s anhängare i Acre.”
Sagt i samband med ett valmöte som arbetarpartiet PT höll den 1 september i delstaten Acre.

”Gud framför allt. Staten är kristen och de som är emot det kan lämna den. Minoriteten måste böja sig för majoriteten.”
Sagt under ett möte i Paraíba, februari 2017.

”Hon förtjänar inte att bli våldtagen eftersom hon är så väldigt ful. Hon är inte min typ. Jag skulle aldrig våldta henne. Jag är ingen våldtäktsman men om jag vore det så skulle jag aldrig våldta henne för hon skulle inte förtjäna det.”
Bolsonaro utvecklar i tidningsintervju i december 2014 varför han tidigare sagt till vänsterpolitikern Maria do Rosario att han aldrig skulle våldta henne.

”Jag skulle aldrig kunna älska en son som var gay. Jag skulle inte hyckla om det, jag skulle föredra om han dog i en olycka i stället.”
Sagt i en intervju för Playboy i juni 2011.

Källa: AFP