← Till Tidningen Global
Radar

Venezuela skärper gränskontrollen

Flyktingar från Venezuela sover på marken vid gränsen till Peru.

Venezuelas regering meddelar att en ny polisstyrka har bildats för att stärka gränskontrollen. Beskedet kommer samtidigt som tusentals människor flyr undan den ekonomiska och politiska krisen i landet.

VENEZUELA Den nya migrationspolisen ska med omedelbar verkan ta kontroll över landets 72 gränsstationer vid hamnar, flygplatser och gränsövergångar, säger vicepresident Delcy Rodriguez i statlig tv.

Enligt FN:s siffror har runt 1,9 miljoner venezuelaner lämnat landet bara sedan 2015, de flesta har flytt till grannländerna. Bakgrunden är bland annat bristen på mat och mediciner i spåren av den ekonomiska kollapsen under den auktoritäre presidenten Nicolás Maduro.

Maduro tillbakavisar siffrorna och säger att de har blåsts upp för att skada honom. Enligt presidenten är det bara runt 600 000 medborgare som lämnat Venezuela och att 90 procent av dem ångrar att de gjort det.

Den nya polisstyrkan ska hjälpa till att övervaka migrationen så att ”sanningen kommer fram i stället för de imperialistiska lögnerna som Washington vill sälja ut till världen”, säger Delcy Rodriguez.

Hon meddelar också att avgifterna för pass från den 1 november ska avläggas i den nya kryptovalutan petro. Att få ett pass utfärdat är en besvärlig procedur i Venezuela. Invånare vittnar om att de väntat i flera månader, ofta förgäves.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV