← Till Tidningen Global
Radar

Turkiet ska ”göra slut på” kurdtrupper i Irak

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Över 100 personer har gripits i polisräder mot den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet. Efter en bombattack i onsdags, där åtta turkiska soldater dödades, säger president Erdogan att man ska göra slut på de beväpnade kurderna i Irak.

TURKIET Turkiska myndigheter har gripit totalt 137 personer med påstådd koppling till den kurdiska PKK-gerillan i en landsomfattande tvådagarsoperation, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

I torsdags dödades åtta soldater av en hemmagjord sprängladdning i sydöstra Turkiet, ett attentat som den turkiska regeringen beskyller PKK för att ligga bakom. Turkiet tänker slå tillbaka på andra sidan gränsen, i irakiska Kurdistan, säger president Recep Tayyip Erdogan.

– Har vi åtta martyrer, frågar sig Erdogan i ett tal inför partimedlemmar utanför Ankara.

– Låt då dessa terrorister få veta att de kommer att betala priset för detta med minst 800. Vi kommer att göra slut på dem genom att gå till deras bon, deras hålor. Vi ska göra slut på dem i Sinjar och Kandil.

Turkiet har stridit mot PKK i över tre decennier. Den terrorstämplade gerillarörelsen stred tidigare för en självständig, kurdisk stat. I dag kräver man i stället ett visst mått av autonomi gentemot Turkiet.

Våldsamheterna som utspelat sig mellan PKK och den turkiska staten har kostat över 40 000 människor livet sedan 1984.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV