← Till Tidningen Global
Radar

Proryskt parti och populister vann i Lettland

En äldre kvinna lägger sin röst i en vallokal i Riga.

Det proryska partiet Harmoni blev som väntat störst när samtliga röster räknats i valet i Lettland. Näst största parti blev populistiska KPV LV som öppnat för samarbete med Harmoni, vilket ökar möjligheten för en Kremlvänlig koalitionsregering.

LETTLAND Lettlands styrande mitten-höger-koalition, som lotsat landet genom en tuff finanskris, har förlorat sin majoritet. Harmoni fick 19,9 procent av rösterna och blev därmed fortsatt största parti. Näst störst blev KPV LV med 14,1 procent, och det liberala Nya konservativa partiet kom på tredje plats med 13,6.

– Ingen koalition som skulle framstå som kapabel och stabil är möjlig utan Harmoni, säger partiets ledare tillika borgmästaren i Riga, Nils Usjakovs, till nyhetsbyrån Leta.

– Annars kan vi få en koalition av xenofober och förespråkare för homosexuellas rättigheter, och en sådan regering skulle hålla ihop i två till tre veckor, tillägger han.

Mot korruption

Harmoni har blivit största parti i de tre senaste valen. Partiet, som stöttas av en stor rysktalande befolkning i landet, har aldrig suttit i regeringen då det haft svårt att hitta samarbetspartner. Före valet öppnade dock populistiska KPV LV för samarbete, och tillsammans med Nya konservativa partiet skulle de tre få 55 av parlamentets 100 platser.

Hur en ny regering kommer att se ut är trots det mycket oklart, och politiska experter befarar att det kan ta veckor eller månader innan förhandlingarna är klara.

Landet har länge präglats av korruption och penningtvättskandaler, inte minst kring centralbankschefen Ilmar Rimsevic. De två relativt nya partierna KPV LV och Nya konservativa partiet har båda lovat ta krafttag mot korruptionen vilket kan förklara deras framgångar.

Hackerattack

Lettland utgör den yttre östra gränsen för både EU och Nato. Det gör att landets politiska situation och potentiella förflyttning mot Kreml är intressant för hela Europa. Harmoni har dock på sistone försökt ändra partiets image i riktning mot ett Nato- och EU-vänligt, västerländskt socialdemokratiskt parti.

Lettlands näst största sociala nätverk, Draugiem, drabbades av en hackerattack under valdagen. I ett meddelande på ryska sades ”Kamrater letter, det här rör er. Rysslands gränser har inget slut”, samtidigt som bilder från annekteringen av Krimhalvön, ryska pansarfordon och en leende Putin visades.

Valdeltagandet blev 55 procent.

Fakta: Lettlands politik

Parlamentet i Lettland, saeima, väljs vart fjärde år och har 100 platser.

Presidenten är statschef och utses i en hemlig omröstning i parlamentet.

Den ryska minoriteten tenderar att rösta på ryssdominerade partier, medan letterna väljer partier där lettisktalande överväger. Sedan självständigheten 1991 har inrikespolitiken präglats av splittring och när väljarnas sympatier snabbt har skiftat har flera koalitionsregeringar varit instabila och korruptionen utbredd.

Lettlands regeringar har präglats av höger-mitten-partier med en marknadsvänlig politik och stöd till EU och Nato.

I årets val ställde över 15 politiska partier upp, bland dem det ryskvänliga Harmoni, det högerliberala partiet Enhet, De grönas och böndernas förbund, Reformpartiet, ZZS och Nationella alliansen.

Källa: Landguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV