← Till Tidningen Global
Radar

Bolsonaro ställs mot Haddad i Brasilien

Bolsonaro-anhängare firar utanför hans bostad i Rio de Janeiro natten till måndagen.

Extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro hävdar att han borde ha vunnit Brasiliens presidentval redan i första omgången. Med 47 procent av rösterna får han nu nöja sig med att möta socialdemokraten Lula da Silvas arvtagare om tre veckor.

BRASILIEN I söndagens första omgång slutade Bolsonaro på 46 procent, medan Fernando Haddad från Lulas arbetarparti får 29 procent, meddelar valmyndigheten TSE.

I en Facebooksändning hävdade Bolsonaro enligt nyhetsbyråer att det var problem med de elektroniska valurnorna – de datorer brasilianarna röstar via – som gjorde att han inte tog hem spelet redan nu.

– Jag är säker på att om det inte hade hänt så skulle vi vetat namnet på republikens president redan i kväll.

Den 63-årige kongressledamoten gick inte närmare in på vad han syftade på för problem.

Bolsonaro har lyckats omvandla en omfattande trötthet på mygel och byråkratiskt fusk i det brasilianska samhället till ett snabbt växande stöd. Detta trots att han själv är väldigt kontroversiell på grund av uttalanden som andas förakt för bland andra kvinnor och minoriteter, och en faibless för Brasiliens tid som militärdiktatur. Personligen har han fått sympati efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september.

Nästan 50

Liksom många anhängare till Donald Trump i USA och brexit i Europa längtar Bolsonaros väljare alltså efter förändring.

– Vi har fått nog av korruption. Vårt land är rikt, det får inte falla i fel händer, säger Roseli Milhomem i Brasília till nyhetsbyrån AFP.

För seger i första omgången hade krävts mer än 50 procent av rösterna.
Men även Fernando Haddad är på uppåtgående. Han var för bara några månader sedan nästan okänd, då Arbetarpartiet hade honom som vicekandidat bakom den oerhört populäre expresidenten Lula da Silva. Sedan försöken att låta Lula kandidera från fängelset – där han sitter på grund av en omdiskuterad mygeldom – misslyckats blev Haddad uppgraderad till presidentkandidat, och har därefter fått allt starkare stöd.

Lulas lyskraft

Efter söndagens resultat låter Haddad hälsa att själva demokratin är hotad av Bolsonaro, och vädjar därför till utslagna kandidater att sluta upp i en enad front. I och med att högermannen är så omstridd beskrivs förutsättningarna för det av brasiliansk expertis som ganska goda, vilket bäddar för en jämn andra omgång om tre veckor.

Å andra sidan har Haddad inte Lulas lyskraft. Och exemplet från förra gången den forne presidenten utsåg en protegé förskräcker i viss mån – Dilma Rousseff tog över makten efter Lula 2011, men fick en inte alls lika framgångsrik presidenttid. För två år sedan avsattes hon genom riksrätt.

Fakta: Bolsonaro och Haddad

Jair Bolsonaro – Socialliberala partiet (PSL)

Den 63-årige extremhögerledaren har jämförts med USA:s president Donald Trump, men till skillnad från Trump har Bolsonaro lång politisk erfarenhet, om än som en anonym medlem av deputeradekammaren, en av kongressens två kammare.

Han har en bakgrund som militär och har utmärkt sig för en rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Ändå leder han i opinionsmätningarna, vilket förklaras med att han är den kandidat som starkast bygger sin kampanj på anti-korruption och löften om att städa upp och ta i med hårdhandskarna mot mutkulturen och den växande kriminaliteten i största allmänhet.

Bolsonaro har italienska och tyska rötter, är född i São Paulo, men bor i den välbeställda Rio-förorten Barra da Tijuca. Han är gift för tredje gången och har fem barn.

Fernando Haddad – Arbetarpartiet (PT)

När det stod klart att den före detta presidenten Lula da Silva – Brasiliens populäraste politiker – inte skulle kunna ställa upp i valet eftersom han sitter i fängelse för korruption utsågs Fernando Haddad till Arbetarpartiets kandidat.
Haddad har arbetat i finansbranschen, men varit politiker större delen av sitt yrkesliv. 2005 till 2012 var han utbildningsminister under presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff.

55-årige Haddad är från São Paulo, Sydamerikas största stad och Brasiliens ekonomiska huvudstad, där han var borgmästare 2013–2016. Föräldrarna hade en bakgrund i Libanon. Haddad är gift och har två barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV