← Till Tidningen Global
Radar

Avgörande fel i bedömningen av asylärenden

Migrationsverket kommer att ändra sina styrdokument för åldersbedömningar.

Migrationsverket har gjort fel när de utgått från att ett knä mognar först i 20-årsåldern. Av 203 asylärenden har den felaktiga åldersbedömningen spelat en avgörande roll i nästan hälften av fallen, visar en genomgång av Svenska Dagbladet.

SVERIGE Migrationsverket kommer att ändra sina styrdokument för åldersbedömningar. Uppgiften om att en människas knä är fullmoget först vid 22–28 års ålder kommer att tas bort, uppger Migrationsverkets processledare Daniel Salehi för SvD.

Samtidigt är det just knäets mognadsgrad som spelat avgörande roll i många asylbeslut som överklagats till migrationsdomstolar, visar en kartläggning. I 98 av 203 ärenden som tidningen granskat har knäundersökningen varit avgörande för bedömningen att den asylsökande är över 18 år.

Migrationsverket har i samtliga dessa fall använt en formulering som hämtats i myndighetens styrdokument för åldersbedömningar: ”Den nedre tillväxtzonen i lårbenet mognar färdigt hos de flesta mellan 22-28 års ålder. En väldigt liten andel av unga har en mogen tillväxt tillväxtzon trots att de inte fyllt 18 år”.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för att nedre tillväxtzonen i lårbenet i genomsnitt mognar färdigt mellan 22 och 28 års ålder, säger Johan Bring, professor i statistik, till tidningen.

Han får medhåll av Johan Sanmartin Berglund, som genomfört en studie på Socialstyrelsens uppdrag.

– För de flesta sluts tillväxtzonen i knäleden mellan 17,5 och 19,5 år, säger han till tidningen.

TT har sökt Migrationsverket under kvällen men myndigheten meddelar att de är tillgängliga först på måndag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV