← Till Tidningen Global
Radar

Spanien och Frankrike firade segern över ETA

Den franske premiärministern Édouard Philippe och hans spanske kollega Pedro Sánchez håller i ett inramat dokument som berör kampen mot den baskiska separatistgerillan ETA.

De spanska och franska premiärministrarna har tillsammans firat sina länders seger över den baskiska separatistgerillan ETA.

SPANIEN/FRANKRIKE – Vi firar vår gemensamma seger mot terrorismen med blandade känslor, sade den franske premiärministern Édouard Philippe vid en ceremoni i Madrid.

ETA utropade 2011 en permanent vapenvila. I fjol sade sig gruppen ha inlett en avrustning och i maj upplöstes sedan ETA efter att ha kämpat för baskisk självständighet sedan 1959.

Enligt Spanien har totalt 853 människor genom åren dödats i gruppens våldsdåd. Samtidigt pekas spanska parapolisiära dödspatruller och högerextrema grupper ut för morden på 62 medlemmar av och anhängare till ETA.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez sade att vapnen tystnat ”tack vare hela samhällets beslutsamhet och samarbete mellan Spanien och Frankrike”.
ETA använde fransk mark som bas. Den franska regeringen överlämnade nu omkring 8 000 ETA-dokument som beslagtagits i Frankrike och som kan hjälpa till i utredningarna av över 350 ännu olösta fall av mord, kidnappningar och utpressningar som utförts av baskiska separatister.

Enligt Philippe kan dokumenten också användas av historiker och för att allmänt hålla minnet av handlingarna vid liv.